Na smaczny i oryginalny obiad polecam placki z siekanej
piersi kurczaka z cukinią. Są pyszne, lekkie i soczyste, a porcja wychodzi
spora i bardzo podzielna. Zachęcam do wypróbowania tej kombinacji!
Składniki na ok. 20
placków:
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- 1 młoda cukinia (ok. 350 – 400 g)
- 1 duży ząbek czosnku
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- 2 łyżki mąki
- 2 jajka
- pęczek natki pietruszki
- przyprawa do kurczaka
- sól i pieprz opcjonalnie
- olej do smażenia
Pierś z kurczaka siekamy w bardzo drobną kostkę. Przyprawiamy
do smaku ulubioną przyprawą do kurczaka (lub po prostu solą i pieprzem, jak kto
lubi), mieszamy z czosnkiem przeciśniętym przez praskę oraz jogurtem
naturalnym. Wstawiamy do lodówki na co najmniej 1 godzinę.
Cukinię razem ze skórką ścieramy na dużych oczkach tarki,
lekko solimy i odstawiamy na 30 minut, żeby puściła sok.
Odsączoną cukinię mieszamy z zamarynowanym mięsem z
kurczaka, dodajemy jajka, mąkę i drobno posiekaną natkę pietruszki. Masę
nabieramy łyżką i kładziemy na patelni z mocno rozgrzanym olejem, formując
zgrabne, płaskie placuszki. Smażymy na rumiano z obu stron. Odsączamy z
tłuszczu na bibule.
tez takie robię, bardzo smaczne są:)
OdpowiedzUsuńTo przepis od Ewy Wachowicz?
OdpowiedzUsuńNie, nie znam przepisu na takie placki wg Ewy Wachowicz. To bardzo proste połączenie kurczaka z cukinia, pewnie jest wiele podobnych przepisów ;)
Usuń