środa, 24 września 2014

SOCZYSTY SCHAB W MAJERANKU




Tegoroczny majeranek pięknie się już wysuszył i aromatyzuje mój ulubiony schabik. Uwielbiam go na kanapki, z liściem sałaty i odrobiną majonezu, ale na gorąco sprawdzi się równie dobrze jako danie obiadowe. Dzięki marynowaniu w mleku i pieczeniu w rękawie wychodzi kruchy i soczysty (jak na schab oczywiście). Pracy z nim niewiele, a przyjemność z konsumpcji wielka;) Polecam!

  • 1,5 kg schabu bez kości
  • 1 – 2 szklanki mleka
  • 1 duża cebula
  • 2 płaskie łyżki soli
  • olej
  • sól, pieprz
  • 2 czubate łyżki majeranku

Schab umyć, osuszyć i umieścić w wąskim naczyniu. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Dodać do mięsa. Mleko wymieszać z solą i zalać mięso z cebulą (powinno być całkowicie przykryte). Wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Po tym czasie mięso wyjąć z zalewy, osuszyć i wysmarować olejem. Oprószyć z wszystkich stron solą i pieprzem, a następnie natrzeć majerankiem.
Mięso umieścić w rękawie do pieczenia. Dobrze związać oba końce, a od góry nakłuć w kilku miejscach igłą, aby para miła ujście.
Rękaw z mięsem umieszczamy na dużej blasze i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 2100C przez 1,5 godziny. 10 minut przed końcem pieczenia ostrożnie rozcinamy górną część rękawa, aby mięso mogło się przyrumienić.

1 komentarz: