W ciągu ostatniego miesiąca tą prostą i szybką sałatkę
robiłam już kilkakrotnie, póki ogórki małosolne były pod ręką. Proporcje
ziemniaków do ogórków u mnie zawsze dodawane na oko, mniej więcej w tej samej
ilości, lub z niewielką przewagą ziemniaków. Kostki grube i krojone raczej
niedbale, a i tak za każdym razem wychodzi równie smaczna i szybciutko
znika w głodnych brzuszkach.
- 1 kg ziemniaków
- 6 – 7 ogórków małosolnych
- pęczek szczypiorku lub koperku
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka musztardy sarepskiej
- sól i pieprz do smaku
Ziemniaki gotujemy w mundurkach do miękkości (można też użyć ziemniaków pozostałych z obiadu). Studzimy,
obieramy i razem z ogórkami kroimy w większą kostkę. Dodajemy drobno posiekany
szczypiorek lub koperek. Mieszamy z majonezem, jogurtem i musztardą. Przyprawiamy
do smaku solą i pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz