Pyszne, nieskomplikowane danie obiadowe, a do tego
uniwersalne, bo można je podać zarówno do ryżu, makaronu, jak i do ziemniaków. Gorąco
polecam!
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- 3 kalarepy
- 1 por, biała część
- 1 cebula
- 250 ml lekkiego bulionu drobiowego lub wody
- 250 ml śmietanki 30%
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki lub koperku
- sól, pieprz
- przyprawa do kurczaka
- olej do smażenia
Pierś z kurczaka kroimy w kostkę gulaszową. Podsmażamy na
rozgrzanym oleju, przyprawiamy solą i pieprzem lub ulubioną przyprawą do
kurczaka. Przekładamy do garnka. Na tłuszczu pozostałym po smażeniu mięsa
podsmażamy drobno posiekanego pora i cebulę. Przekładamy do garnka z mięsem.
Dodajemy obrane i pokrojone w kostkę kalarepy, zalewamy bulionem lub wodą i
gotujemy na niewielkim ogniu ok. 15 minut, do miękkości. Wlewamy śmietanę,
zagotowujemy i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotowe danie posypujemy
natką pietruszki lub koperkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz