sobota, 2 sierpnia 2014

POTRAWKA Z KURCZAKA I KALAREPY




Pyszne, nieskomplikowane danie obiadowe, a do tego uniwersalne, bo można je podać zarówno do ryżu, makaronu, jak i do ziemniaków. Gorąco polecam!

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 3 kalarepy
  • 1 por, biała część
  • 1 cebula
  • 250 ml lekkiego bulionu drobiowego lub wody
  • 250 ml śmietanki 30%
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki lub koperku
  • sól, pieprz
  • przyprawa do kurczaka
  • olej do smażenia
Pierś z kurczaka kroimy w kostkę gulaszową. Podsmażamy na rozgrzanym oleju, przyprawiamy solą i pieprzem lub ulubioną przyprawą do kurczaka. Przekładamy do garnka. Na tłuszczu pozostałym po smażeniu mięsa podsmażamy drobno posiekanego pora i cebulę. Przekładamy do garnka z mięsem. Dodajemy obrane i pokrojone w kostkę kalarepy, zalewamy bulionem lub wodą i gotujemy na niewielkim ogniu ok. 15 minut, do miękkości. Wlewamy śmietanę, zagotowujemy i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotowe danie posypujemy natką pietruszki lub koperkiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz