Ogórki z musztardą mają lekko pikantny i słodko-kwaśny smak.
Dzięki krótkiej pasteryzacji są jędrne i chrupiące. Moje pokroiłam w plastry,
ale jeśli macie odpowiednią ilość małych, zgrabnych ogóreczków warto je powkładać
do słoików w całości. Może i zalewa musztardowa nie wygląda zbyt apetycznie,
ale ogórki wychodzą z niej naprawdę przepyszne. Polecam!
- 4 kg ogórków
- 2 cebule
- po 1 liściu laurowym na każdy słoik
- po 2 ziarenka ziela angielskiego na słoik
- 2 szklanki octu
- 2 litry wody
- 5 łyżek soli
- 2 szklanki cukru
- słoiczek musztardy, np. sarepskiej – ok. 180 g
Cebule obieramy i kroimy w piórka.
Ogórki myjemy, kroimy w grube plastry i ciasno układamy w
słoikach. Do każdego słoika dodajemy po kilka piórek cebuli, po 1 liściu
laurowym i po 2 ząbki ziela angielskiego.
Wszystkie składniki zalewy mieszamy i zagotowujemy. Gorącą
zalewą zalewamy ogórki w słoikach i mocno zakręcamy. Pasteryzujemy 5 minut.
Inspiracja: gazetka „Przetwory i nalewki” z moimi małymi
zmianami.
Właśnie zrobiłam zestaw słoików z ogórkami z Pani przepisu, ale widzę, że musztarda jakby oddzieliła się trochę w zalewie - czy to normalny objaw? Mam nadzieję, bo byłoby szkoda 20 sztuk wyrzucać.. :)
OdpowiedzUsuńTak się właśnie dzieje w przypadku tej zlewy, dlatego napisałam, że nie wygląda to zbyt apetycznie;) U mnie wygląda to identycznie jak u Pani, a zjedliśmy już kilka słoików i wszystkie były bardzo dobre, jędrne i chrupiące oraz idealnie słodko-kwaśne.
UsuńWyglądają jakby musztarda się zwarzyla ale to tak ma być mimo tego są bardzo dobre
OdpowiedzUsuń