piątek, 8 sierpnia 2014

KOMPOT Z JABŁEK I CZERWONEJ PORZECZKI




Czerwone porzeczki mają właściwości orzeźwiające. Świetnie sprawdzają się więc w napojach na upalne dni. W połączeniu ze słodkimi papierówkami tworzą duet idealny.

  • 1 kg jabłek (np. papierówek)
  • 1-2 szklanki czerwonej porzeczki
  • sok z ½ cytryny
  • cukier do smaku

Jabłka obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w plasterki.
Porzeczki obrywamy z gałązek.
W garnku zagotowujemy ok. 2 litrów wody. Wrzucamy jabłka i porzeczki. Gotujemy ok. 5 minut. Dodajemy sok z cytryny i cukier do smaku. Zdejmujemy z ognia, przykrywamy pokrywką i odstawiamy do przestudzenia. Owoce odcedzamy. Kompot podajemy schłodzony.
Porzeczkowo mi 2014Jedz polskie jabłka

1 komentarz: