Czerwone porzeczki mają właściwości orzeźwiające. Świetnie
sprawdzają się więc w napojach na upalne dni. W połączeniu ze słodkimi
papierówkami tworzą duet idealny.
- 1 kg jabłek (np. papierówek)
- 1-2 szklanki czerwonej porzeczki
- sok z ½ cytryny
- cukier do smaku
Jabłka obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w
plasterki.
Porzeczki obrywamy z gałązek.
W garnku zagotowujemy ok. 2 litrów wody. Wrzucamy jabłka i
porzeczki. Gotujemy ok. 5 minut. Dodajemy sok z cytryny i cukier do smaku. Zdejmujemy
z ognia, przykrywamy pokrywką i odstawiamy do przestudzenia. Owoce odcedzamy.
Kompot podajemy schłodzony.
Pyszny kompocik.
OdpowiedzUsuńDzięki za udział w akcji :)