środa, 13 sierpnia 2014

ROLADKI SCHABOWE Z FARSZEM CEBULOWO-ZIOŁOWYM




Pietruszka, koperek i szczypiorek, latem na wyciągnięcie ręki w ogrodzie, to moja ulubiona zielenina. Mocno okraszam nią większość dań, dla zdrowia, smaku i urody. Ten ziołowy farsz, niby taki prosty i zwyczajny, a zamienia schab w królewskie danie. Gorąco polecam!

  • 5 – 6 plastrów schabu bez kości
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżka posiekanej pietruszki
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
  • sól, pieprz
  • olej
  • jajko do panierowania
  • bułka tarta do panierowania

Schab cienko rozklepujemy. Oprószamy solą i pieprzem.
Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy na oleju do zezłocenia. Studzimy i mieszamy z pietruszką, koperkiem i szczypiorkiem.
Na każdy plaster schabu wykładamy po 1 łyżce farszu, lekko rozsmarowujemy i zwijamy ciasne roladki. Dla pewności możemy je spiąć wykałaczkami.
Roladki panierujemy w rozkłóconym jajku i bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju na złoto-brązowo ze wszystkich stron.

1 komentarz:

  1. Pycha, schabowy w takiej wariacji prezentuje się bardzo apetycznie i zapewne tak smakuje:)

    OdpowiedzUsuń