Pietruszka, koperek i szczypiorek, latem na wyciągnięcie
ręki w ogrodzie, to moja ulubiona zielenina. Mocno okraszam nią większość dań,
dla zdrowia, smaku i urody. Ten ziołowy farsz, niby taki prosty i zwyczajny, a zamienia
schab w królewskie danie. Gorąco polecam!
- 5 – 6 plastrów schabu bez kości
- 1 duża cebula
- 1 łyżka posiekanej pietruszki
- 1 łyżka posiekanego koperku
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku
- sól, pieprz
- olej
- jajko do panierowania
- bułka tarta do panierowania
Schab cienko rozklepujemy. Oprószamy solą i pieprzem.
Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy na
oleju do zezłocenia. Studzimy i mieszamy z pietruszką, koperkiem i
szczypiorkiem.
Na każdy plaster schabu wykładamy po 1 łyżce farszu, lekko
rozsmarowujemy i zwijamy ciasne roladki. Dla pewności możemy je spiąć
wykałaczkami.
Roladki panierujemy w rozkłóconym jajku i bułce tartej.
Smażymy na rozgrzanym oleju na złoto-brązowo ze wszystkich stron.
Pycha, schabowy w takiej wariacji prezentuje się bardzo apetycznie i zapewne tak smakuje:)
OdpowiedzUsuń