Dwa puszyste blaty biszkoptowe przełożone jabłkami i masą
budyniową. Ciasto wg przepisu siostry Anastazji – pierwsze z jej bogatego
repertuaru w moim wykonaniu. Świetnie smakuje, fajnie się prezentuje, no i ma
oryginalną nazwę. Bardzo podobne do szarlotki królewskiej, którą często piekę.
Zrobiłam z papierówkami, ale każde inne jabłka nadające się na szarlotkę będą równie
dobre. Gorąco polecam!
- 6 jajek
- 1 szklanka cukru
- 3 łyżki mąki pszennej
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka wody
- 1,5 kg jabłek
- 2 galaretki cytrynowe
- 1 łyżka masła
- ½ litra mleka
- ½ szklanki cukru
- 2 żółtka
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 kostka masła
- 100 g gorzkiej czekolady
- ½ łyżki masła
- 2-3 łyżki wody
- wiórki kokosowe
Biszkopt: Oddzielamy białka od żółtek i ubijamy je na
sztywną pianę, dodając stopniowo cukier, a potem żółtka. Wlewamy olej i wodę,
miksujemy. Mąkę pszenną i ziemniaczaną, kakao i proszek do pieczenia
przesiewamy i delikatnie mieszamy z ciastem przy pomocy szpatułki. Ciasto
wylewamy do dużej prostokątnej blaszki o wymiarach mniej więcej 20 x 36 cm
wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w
piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 1700C (lub do 1900C
bez termoobiegu) przez 25 minut. Studzimy, wyjmujemy z blaszki i kroimy na dwa
cienkie blaty.
Masa jabłkowa: Jabłka obieramy, pozbawiamy gniazd
nasiennych i kroimy w niewielką kostkę (w oryginale – ścieramy na dużych
oczkach tarki). W garnku z grubym dnem roztapiamy masło, dodajemy jabłka i
dusimy do momentu, aż część jabłek się rozgotuje, a reszta nadal pozostanie w
kosteczkach. Wsypujemy 2 suche galaretki i dobrze mieszamy. Studzimy.
Masa budyniowa: 1 szklankę mleka mieszamy z mąką i
żółtkami. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem i wlewamy masę żółtkową.
Gotujemy na małym ogniu, cały czas mieszając, aż masa będzie przypominała
konsystencją gęsty budyń. Studzimy.
Miękkie masło miksujemy na jasny puch i wciąć miksując
dodajemy po 1 łyżce zimnego budyniu..
Polewa czekoladowa: Nad garnkiem z gotującą się wodą
ustawiamy szklaną lub metalowa miseczkę. Łamiemy do niej czekoladę i dodajemy
masło i wodę. Mieszamy aż wszystkie składniki się rozpuszczą.
Wykonanie: W blaszce układamy pierwszy blat ciasta.
Wykładamy schłodzoną masę jabłkową, wyrównujemy i wkładamy do lodówki, aby masa
trochę stężała. Na masie jabłkowej rozsmarowujemy krem budyniowy i przykrywamy
go drugim blatem ciasta. Wierzch polewamy polewą czekoladową i dekoracyjnie
posypujemy wiórkami kokosowymi. Ciasto przechowujemy w lodówce.
Nie jadłam takiego ciasta, wygląda apetycznie.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie.
Bardzo lubię to ciasto- Twoje ślicznie się prezentuje:)
OdpowiedzUsuńPierwszy raz robiłam to ciasto jest bardzo smaczne.
OdpowiedzUsuńja nie widziałam takiego ciasta chociaż jestem cukiernikiem
OdpowiedzUsuńmusze kiedyś takie zrobić :) fajny przepisik, pozdrawiam serdecznie!
OdpowiedzUsuńCiasto wyszło taka jak na zdjęciu , moja rodzina zajada się :) polecam ten przepis ???
OdpowiedzUsuńCiasto pyszne! Pierwsze ciasto, które mi wyszło :) Polecam
OdpowiedzUsuńŻóltka dodawac po jednym tak jak w biszkoptach? Lyzki maki i kakao czubate czy z lekka gorka? Moze ile gram ? Proszek do pieczenia plaskie lyzeczki?
OdpowiedzUsuńTak, żółtka dodajemy stopniowo po jednym, cały czas miksując. Do odmierzania łyżek i łyżeczek używam specjalnych miarek. Łyżka ma zawsze 15 ml pojemności, a łyżeczka 5 ml. Używając tradycyjnych łyżek do zupy powinny one być lekko czubate.
UsuńDziękuje :) Pozdrawiam.
Usuńwyglada pysznie napewno upieke na swieta ! sliczne dzieki za przepis
OdpowiedzUsuń