piątek, 1 sierpnia 2014

SERNIK Z AGRESTEM




Na pożegnanie agrestu w tym sezonie przygotowałam z nim pyszny serniczek. Na kruchym kakaowym cieście, tradycyjnie pieczony, z ciężką, ale wilgotną masą serową. Agrest dodaje mu urody i kwaskowatości. Najlepszy na drugi dzień po pieczeniu. Gorąco polecam!

Kruche ciasto:
  • 2 szklanki mąki
  • 150 g masła lub margaryny
  • ½ szklanki cukru
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa serowa:
  • 800 g trzykrotnie mielonego twarogu
  • 100 g masła lub margaryny
  • 3 jajka
  • ¾ szklanki cukru
  • 1 budyń śmietankowy lub waniliowy
  • 500 ml czerwonego agrestu

Ciasto kruche: Do miski przesiewamy mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Dodajemy pokrojone w kostkę, zimne masło, śmietanę oraz cukier i żółtka. Siekamy wszystko nożem, a następnie energicznie zagniatamy zwarte ciasto. Formujemy je w kulę, wkładamy do woreczka foliowego i wstawiamy na 30min.do zamrażarki.

Masa serowa: Jajka miksujemy z cukrem na jasną, puszysta masę. Nie przerywając miksowania dodajemy roztopione i przestudzone masło, a następnie po 1 łyżce twarogu. Na koniec wsypujemy proszek budyniowy.

Wykonanie: Kruche ciasto wyjmujemy z zamrażarki i dzielimy na połowę. Pierwszą połową wyklejamy spód blaszki o wym. 21 x 26 cm lub podobnej, wyłożonej papierem do pieczenia. Na cieście równomiernie rozkładamy umyty i osuszony agrest. Wykładamy masę serową, wyrównujemy i na wierzch ścieramy na dużych oczkach tarki pozostałą część kruchego ciasta. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 1750C (bez termoobiegu) przez 60 minut. Studzimy w uchylonym piekarniku.

1 komentarz: