Przyznaję szczerze, że przygotowałam te żeberka głównie z ciekawości i byłam przygotowana na marudzenie domowników. Jakoś nie umiałam sobie wyobrazić smaku mięsa z kakao. Jak widać jeszcze wiele przede mną do odkrycia, bo smakowały rewelacyjnie. Żeberka były soczyste, aromatyczne, w pięknym, apetycznym kolorze – nikt się nie domyślił, że to sprawka kakao;). Polecam je więc jako oryginalną i smaczną ciekawostkę!
- 1 kg żeberek
- 1 łyżeczka kakao
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka mąki
- 2 łyżki miodu
- ½ łyżeczki słodkiej lub ostrej mielonej papryki
- ½ łyżeczki mielonego kminku
- ½ łyżeczki oregano
- 2 łyżki śmietany
Żeberka myjemy, osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki.
Układamy je w lekko natłuszczonym naczyniu żaroodpornym i wkładamy na 20 minut do
piekarnika nagrzanego do 2000C.
W tym czasie mieszamy kakao, mąkę, sól i przyprawy. Dodajemy
miód i 1 szklankę ciepłej wody. Mieszamy i powstałym sosem polewamy lekko
podpieczone żeberka. Pieczemy jeszcze ok. 30 – 40 minut do miękkości mięsa. Po
wyłożeniu mięsa na półmisek sos przelewamy do rondelka, dodajemy śmietanę i
zagotowujemy. Polewamy żeberka.
Źródło przepisu: gazetka
„Przepisy czytelników” z 2012 r.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz