czwartek, 7 sierpnia 2014

ŻEBERKA W KAKAOWYM SOSIE




Przyznaję szczerze, że przygotowałam te żeberka głównie z ciekawości i byłam przygotowana na marudzenie domowników. Jakoś nie umiałam sobie wyobrazić smaku mięsa z kakao. Jak widać jeszcze wiele przede mną do odkrycia, bo smakowały rewelacyjnie. Żeberka były soczyste, aromatyczne, w pięknym, apetycznym kolorze – nikt się nie domyślił, że to sprawka kakao;). Polecam je więc jako oryginalną i smaczną ciekawostkę!

  • 1 kg żeberek
  • 1 łyżeczka kakao
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka mąki
  • 2 łyżki miodu
  • ½ łyżeczki słodkiej lub ostrej mielonej papryki
  • ½ łyżeczki mielonego kminku
  • ½ łyżeczki oregano
  • 2 łyżki śmietany
Żeberka myjemy, osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki. Układamy je w lekko natłuszczonym naczyniu żaroodpornym i wkładamy na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 2000C.
W tym czasie mieszamy kakao, mąkę, sól i przyprawy. Dodajemy miód i 1 szklankę ciepłej wody. Mieszamy i powstałym sosem polewamy lekko podpieczone żeberka. Pieczemy jeszcze ok. 30 – 40 minut do miękkości mięsa. Po wyłożeniu mięsa na półmisek sos przelewamy do rondelka, dodajemy śmietanę i zagotowujemy. Polewamy żeberka.

Źródło przepisu: gazetka „Przepisy czytelników” z 2012 r.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz