Tort, który powstał na specjalne zamówienie i wg projektu
mojego chrześniaka Krzysia – wielbiciela gry Minecraft. Kiedy przysłał mi
projekt nie byłam specjalnie zachwycona i nawet próbowałam podsuwać mu inne
pomysły, ale bezskutecznie. Jak mi powiedziano, jest to kamienny skin i musi właśnie tak wyglądać:). Zmierzyłam się więc z tym nietypowym dziełem. Przyznam szczerze, że
chyba najbardziej podobał się samemu solenizantowi, choć i reszta gości zjadała
go ze smakiem. Samo wykonanie nie jest specjalnie skomplikowane, jeśli nie
liczyć własnoręcznego przygotowania plastycznej masy cukrowej. Osobom, które
nie mają z nią doświadczenia polecam zakup gotowej masy marcepanowej, którą
również można barwić na dowolne kolory. Pewnie znajdzie się niejeden wielbiciel
Mincrafta, któremu podobny tort sprawi przyjemność!
Pomysł na inny tort z gry Minecraft znajdziecie TUTAJ.
Pomysł na inny tort z gry Minecraft znajdziecie TUTAJ.
- 5 jajek
- ¾ szklanki cukru
- ¾ szklanki mąki
- ¼ szklanki mąki ziemniaczanej
- sok z ½ cytryny
- ½ szklanki wody
- ½ litra śmietany kremówki 36%
- 300 g jogurtu naturalnego
- ½ szklanki cukru pudru
- 4 łyżki żelatyny
- 3 różnokolorowe galaretki
- 5 łyżek mąki pszennej
- 1 szklanka mleka
- 200 g miękkiego masła
- 200 g serka mascarpone
- 1 szklanka cukru pudru
- zielony barwnik spożywczy
- 1 łyżeczka żelatyny
- 3 łyżki zimnej wody
- 25 g glukozy w proszku
- ok. 200 g cukru pudru
- czarny i czerwony barwnik spożywczy
Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy
mikserem na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier i
żółtka. Mąkę i mąkę ziemniaczaną przesiewamy i delikatnie łączymy z masą przy
pomocy szpatułki.
Prostokątną blaszkę o wymiarach mniej więcej 20 x 25 cm
wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto i pieczemy w piekarniku z
termoobiegiem rozgrzanym do 1700C (lub do 1900C bez termoobiegu)
przez ok. 25 min. Studzimy.
Do nasączania: Sok z cytryny mieszamy z wodą.
Masa galaretkowa: Każdą z 3 galaretek rozpuszczamy w
1 szklance wrzącej wody. Mieszamy do rozpuszczenia i przelewamy do 3 płaskich
naczyń. Wstawiamy do lodówki do stężenia.
Schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, stopniowo dodając
cukier puder, a na koniec jogurt naturalny. 4 łyżki żelatyny rozpuszczamy w 1/3
szklanki wrzącej wody. Mieszając lekko studzimy i wciąż ciepłą, ale już nie
gorącą wlewamy do śmietany. Dobrze miksujemy. Mocno stężałe galaretki wyjmujemy
z lodówki i kroimy w kostkę lub inne dowolne kawałki. Wsypujemy do masy śmietanowej
i mieszamy tylko tyle, aby kolorowe galaretki równomiernie rozłożyły się w
masie.
Zimny biszkopt wyjmujemy z blaszki i przecinamy na pół.
Pierwszy blat ciasta ponownie układamy w blaszce i nasączamy połową wody z
cytryną. Wykładamy masę galaretkową, wyrównujemy i przykrywamy drugim blatem
ciasta. Nasączamy resztą ponczu i wkładamy do lodówki na 2-3 godziny, aby masa galaretkowa
dobrze stężała.
Krem maślany do pokrycia tortu: Mąkę wsypujemy do rondelka
z grubym dnem, zalewamy zimnym mlekiem i mieszamy rózgą aby nie było grudek. Podgrzewamy
na małym ogniu cały czas mieszając do uzyskania konsystencji gęstego budyniu.
Chłodzimy.
Miękkie masło miksujemy z cukrem pudrem na jasną i puszystą
masę, stopniowo dodając po 1 łyżce zimnego budyniu, a następnie serek
mascarpone. Dodajemy niewielką ilość zielonego barwnika spożywczego i miksujemy
do uzyskania jednolitego koloru.
Plastyczna masa cukrowa: Żelatynę wsypujemy do małego
rondelka i zalewamy 3 łyżkami zimnej wody. Gdy napęcznieje dodajemy glukozę i
podgrzewamy na wolnym ogniu, cały czas mieszając, do momentu aż wszystko dobrze
się rozpuści (trwa to dosłownie chwileczkę). Nie możemy dopuścić do
zagotowania! Lekko studzimy i dzielimy na 4 porcje: do dwóch małych miseczek
przelewamy po ½ łyżeczki płynu, a do dwóch pozostałych rozlewamy mniej więcej
po równo resztę płynu. Do pierwszej miseczki dodajemy odrobinę czerwonego barwnika,
a do drugiej czarnego. Do dwóch pozostałych dodajemy również barwnik czarny,
ale w takich ilościach, aby uzyskać kolor ciemno- i jasnoszary. Do każdej z
miseczek dosypujemy stopniowo cukier puder ucierając łyżką do momentu aż masa
zacznie gęstnieć i da się ją zagniatać ręcznie. Od tego momentu zawartość
miseczki przekładamy na blat mocno oprószony cukrem pudrem i zagniatamy
ręcznie, wciąż dosypując cukru pudru, aż do momentu kiedy masa zacznie
odchodzić od rąk, a konsystencją będzie przypominać plastelinę. Każdą z porcji
masy cienko rozwałkowujemy na blacie oprószonym cukrem pudrem. Z czerwonej masy
wycinamy czerwony kwadracik na usta, a z czarnej na oczy i okolice ust. Z masy
ciemno- i jasnoszarej wycinamy prostokąciki różnej długości.
Wykonanie: Blaszkę z ciastem wyjmujemy z lodówki. Na
wierzch przykładamy paterę, na której planujemy podać tort i przytrzymując ją
ręką, odwracamy blaszkę z ciastem do góry nogami. Delikatnie zdejmujemy
blaszkę. Wierzch i boki tortu smarujemy zielonym kremem maślanym. Nożem lub
wykałaczką na środku tortu rysujemy kształt postaci z gry i wyklejamy ją
prostokącikami z masy plastycznej. Chłodzimy w lodówce. Przed podaniem tort
możemy dowolnie dekorować świeczkami lub wystrzałami do tortu.
jak placek minceraft to polecam serwer minecraft lecraft.pl
OdpowiedzUsuń