poniedziałek, 18 sierpnia 2014

TORT GALARETKOWY Z GRY MINECRAFT




Tort, który powstał na specjalne zamówienie i wg projektu mojego chrześniaka Krzysia – wielbiciela gry Minecraft. Kiedy przysłał mi projekt nie byłam specjalnie zachwycona i nawet próbowałam podsuwać mu inne pomysły, ale bezskutecznie. Jak mi powiedziano, jest to kamienny skin i musi właśnie tak wyglądać:). Zmierzyłam się więc z tym nietypowym dziełem. Przyznam szczerze, że chyba najbardziej podobał się samemu solenizantowi, choć i reszta gości zjadała go ze smakiem. Samo wykonanie nie jest specjalnie skomplikowane, jeśli nie liczyć własnoręcznego przygotowania plastycznej masy cukrowej. Osobom, które nie mają z nią doświadczenia polecam zakup gotowej masy marcepanowej, którą również można barwić na dowolne kolory. Pewnie znajdzie się niejeden wielbiciel Mincrafta, któremu podobny tort sprawi przyjemność!

Pomysł na inny tort z gry Minecraft znajdziecie TUTAJ.

Biszkopt:
  • 5 jajek
  • ¾ szklanki cukru
  • ¾ szklanki mąki
  • ¼ szklanki mąki ziemniaczanej
Do nasączania:
  • sok z ½ cytryny
  • ½ szklanki wody
Masa galaretkowa:
  • ½ litra śmietany kremówki 36%
  • 300 g jogurtu naturalnego
  • ½ szklanki cukru pudru
  • 4 łyżki żelatyny
  • 3 różnokolorowe galaretki
Krem maślany do pokrycia tortu:
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka
  • 200 g miękkiego masła
  • 200 g serka mascarpone
  • 1 szklanka cukru pudru
  • zielony barwnik spożywczy
Plastyczna masa cukrowa:
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 3 łyżki zimnej wody
  • 25 g glukozy w proszku
  • ok. 200 g cukru pudru
  • czarny i czerwony barwnik spożywczy

Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy mikserem na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier i żółtka. Mąkę i mąkę ziemniaczaną przesiewamy i delikatnie łączymy z masą przy pomocy szpatułki.
Prostokątną blaszkę o wymiarach mniej więcej 20 x 25 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto i pieczemy w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 1700C (lub do 1900C bez termoobiegu) przez ok. 25 min. Studzimy.

Do nasączania: Sok z cytryny mieszamy z wodą.

Masa galaretkowa: Każdą z 3 galaretek rozpuszczamy w 1 szklance wrzącej wody. Mieszamy do rozpuszczenia i przelewamy do 3 płaskich naczyń. Wstawiamy do lodówki do stężenia.
Schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, stopniowo dodając cukier puder, a na koniec jogurt naturalny. 4 łyżki żelatyny rozpuszczamy w 1/3 szklanki wrzącej wody. Mieszając lekko studzimy i wciąż ciepłą, ale już nie gorącą wlewamy do śmietany. Dobrze miksujemy. Mocno stężałe galaretki wyjmujemy z lodówki i kroimy w kostkę lub inne dowolne kawałki. Wsypujemy do masy śmietanowej i mieszamy tylko tyle, aby kolorowe galaretki równomiernie rozłożyły się w masie.
Zimny biszkopt wyjmujemy z blaszki i przecinamy na pół. Pierwszy blat ciasta ponownie układamy w blaszce i nasączamy połową wody z cytryną. Wykładamy masę galaretkową, wyrównujemy i przykrywamy drugim blatem ciasta. Nasączamy resztą ponczu i wkładamy do lodówki na 2-3 godziny, aby masa galaretkowa dobrze stężała.

Krem maślany do pokrycia tortu: Mąkę wsypujemy do rondelka z grubym dnem, zalewamy zimnym mlekiem i mieszamy rózgą aby nie było grudek. Podgrzewamy na małym ogniu cały czas mieszając do uzyskania konsystencji gęstego budyniu. Chłodzimy.
Miękkie masło miksujemy z cukrem pudrem na jasną i puszystą masę, stopniowo dodając po 1 łyżce zimnego budyniu, a następnie serek mascarpone. Dodajemy niewielką ilość zielonego barwnika spożywczego i miksujemy do uzyskania jednolitego koloru.

Plastyczna masa cukrowa: Żelatynę wsypujemy do małego rondelka i zalewamy 3 łyżkami zimnej wody. Gdy napęcznieje dodajemy glukozę i podgrzewamy na wolnym ogniu, cały czas mieszając, do momentu aż wszystko dobrze się rozpuści (trwa to dosłownie chwileczkę). Nie możemy dopuścić do zagotowania! Lekko studzimy i dzielimy na 4 porcje: do dwóch małych miseczek przelewamy po ½ łyżeczki płynu, a do dwóch pozostałych rozlewamy mniej więcej po równo resztę płynu. Do pierwszej miseczki dodajemy odrobinę czerwonego barwnika, a do drugiej czarnego. Do dwóch pozostałych dodajemy również barwnik czarny, ale w takich ilościach, aby uzyskać kolor ciemno- i jasnoszary. Do każdej z miseczek dosypujemy stopniowo cukier puder ucierając łyżką do momentu aż masa zacznie gęstnieć i da się ją zagniatać ręcznie. Od tego momentu zawartość miseczki przekładamy na blat mocno oprószony cukrem pudrem i zagniatamy ręcznie, wciąż dosypując cukru pudru, aż do momentu kiedy masa zacznie odchodzić od rąk, a konsystencją będzie przypominać plastelinę. Każdą z porcji masy cienko rozwałkowujemy na blacie oprószonym cukrem pudrem. Z czerwonej masy wycinamy czerwony kwadracik na usta, a z czarnej na oczy i okolice ust. Z masy ciemno- i jasnoszarej wycinamy prostokąciki różnej długości.

Wykonanie: Blaszkę z ciastem wyjmujemy z lodówki. Na wierzch przykładamy paterę, na której planujemy podać tort i przytrzymując ją ręką, odwracamy blaszkę z ciastem do góry nogami. Delikatnie zdejmujemy blaszkę. Wierzch i boki tortu smarujemy zielonym kremem maślanym. Nożem lub wykałaczką na środku tortu rysujemy kształt postaci z gry i wyklejamy ją prostokącikami z masy plastycznej. Chłodzimy w lodówce. Przed podaniem tort możemy dowolnie dekorować świeczkami lub wystrzałami do tortu.

1 komentarz:

  1. jak placek minceraft to polecam serwer minecraft lecraft.pl

    OdpowiedzUsuń