niedziela, 24 sierpnia 2014

UDKA DUSZONE W MARCHEWCE Z MIODEM




Smaczne, rozpływające się w ustach mięsko, z dużą ilością marchewki i z aromatem miodu. Takim pysznym obiadem ugościła mnie niedawno siostra. Nie byłabym sobą, gdybym od razu nie wzięła przepisu i teraz mogę się nim dzielić dalej. Bardzo polecam!

  • 4 – 6 udek drobiowych
  • 800 g marchewki
  • 3 łyżki miodu
  • przyprawa do kurczaka
  • sól, pieprz
  • olej

Udka myjemy, osuszamy i posypujemy ulubioną przyprawą do kurczaka. Odstawiamy na 2-3 godziny do lodówki. Po tym czasie na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy udka na złoto-brązowo ze wszystkich stron. Przekładamy do garnka i polewamy miodem.
Marchewki obieramy i ścieramy na dużych oczkach tarki. Wrzucamy na tłuszcz pozostały na patelni po smażeniu mięsa i mieszając dusimy przez 5 minut. Przyprawiamy lekko solą i pieprzem, i przekładamy do garnka z mięsem. Zalewamy ½ szklanki wody i dusimy pod przykryciem przez ok. 30 minut, do miękkości mięsa (lub przez 12 minut pod pokrywą szybkowarową na poziomie turbo). Podajemy z ziemniakami z wody lub ryżem.

2 komentarze:

  1. Świetny post! ;))

    Pozdrawiam

    _______________

    truskawkowa-fiesta.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Najsmaczniejsza jest w tym daniu miodowa marchewka:)

    OdpowiedzUsuń