Smaczne, rozpływające się w ustach mięsko, z dużą ilością
marchewki i z aromatem miodu. Takim pysznym obiadem ugościła mnie niedawno
siostra. Nie byłabym sobą, gdybym od razu nie wzięła przepisu i teraz mogę się
nim dzielić dalej. Bardzo polecam!
- 4 – 6 udek drobiowych
- 800 g marchewki
- 3 łyżki miodu
- przyprawa do kurczaka
- sól, pieprz
- olej
Udka myjemy, osuszamy i posypujemy ulubioną przyprawą do
kurczaka. Odstawiamy na 2-3 godziny do lodówki. Po tym czasie na patelni rozgrzewamy
olej i obsmażamy udka na złoto-brązowo ze wszystkich stron. Przekładamy do
garnka i polewamy miodem.
Marchewki obieramy i ścieramy na dużych oczkach tarki.
Wrzucamy na tłuszcz pozostały na patelni po smażeniu mięsa i mieszając dusimy
przez 5 minut. Przyprawiamy lekko solą i pieprzem, i przekładamy do garnka z
mięsem. Zalewamy ½ szklanki wody i dusimy pod przykryciem przez ok. 30 minut,
do miękkości mięsa (lub przez 12 minut pod pokrywą szybkowarową na poziomie
turbo). Podajemy z ziemniakami z wody lub ryżem.
Świetny post! ;))
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
_______________
truskawkowa-fiesta.blogspot.com
Najsmaczniejsza jest w tym daniu miodowa marchewka:)
OdpowiedzUsuń