Bardzo lubimy pikle z miodem, więc w tym roku zrobiłam ich
bliźniaczą i nieco uproszczoną wersję z ogórków krojonych ze skórką. Wyszły
jędrne, chrupiące i mocno słodko-kwaśne. Miałam do dyspozycji same duże okazy,
ale fajnie by to wyszło również z całymi, małymi ogóreczkami. Polecam!
- 4 kg ogórków gruntowych
- gorczyca biała
- gałązki kopru z nasionami
- czosnek
- 6 szklanek wody
- 2 szklanki octu
- 2 szklanki cukru
- 4 łyżki soli
- 10 łyżek miodu
Ogórki myjemy i kroimy w szerokie plastry. Ciasno układamy w
słoikach, dodając do każdego po ok. ½ łyżeczki gorczycy i po kawałeczku czosnku.
Na wierzchu układamy gałązkę kopru.
Wodę, ocet, cukier i sól mieszamy i zagotowujemy. Zdejmujemy
z ognia, dodajemy miód i mieszamy, aż się rozpuści. Gorącą zalewą zalewamy
ogórki i dobrze zakręcamy słoiki. Pasteryzujemy ok. 5 minut.
są cudne! żałuję, że zrobiłem tak mało!
OdpowiedzUsuńDaję 5 łyżek miodu i 2,5 szklanki.cukru.
OdpowiedzUsuńczy ktos probował użyć octu winnego lub jabłkowego
OdpowiedzUsuńPodoba mi się ten przepis,zrobię pierwszy raz,myślę że wyjdzie super.
OdpowiedzUsuńWitam i polecam bardzo szybko się robi i smakuje wyśmienicie:)
OdpowiedzUsuńja juz 3 rok robie wersje kanapkowa czyli ogorki pokrojone wzdłuż w plasterki.moje dzieci uwielbiają na kanapki, do hamburgerów i do obiadu.co roku robie ich więcej a i tak znikają w mgnieniu oka.polecam są pyszne
OdpowiedzUsuń