poniedziałek, 29 lipca 2013

PIKLE Z MIODEM




Pikle z miodem robiłam po raz pierwszy rok temu i były na tyle dobre, że postanowiłam je powtórzyć. Opierałam się na przepisie znalezionym w zbiorze książek kucharskich Macieja Kuronia – Przetwory z warzyw. Z te porcji zrobiłam 4 słoiki o pojemności 500 ml.

  • 2 kg ogórków gruntowych
  • 6 ząbków czosnku
  • kawałek korzenia chrzanu
  • 1 łyżka nasion gorczycy
  • 2 łodygi kopru
Marynata:
  • 250 ml octu
  • 350 ml wody
  • 250 g cukru
  • 30 g miodu
  • 2 płaskie łyżeczki soli

Ogórki myjemy, obieramy i kroimy wzdłuż. Miąższ z nasionami wyskrobujemy przy pomocy łyżeczki. Ogórki układamy ciasno w słoikach wkładając do każdej porcji pokrojone ząbki czosnku, trochę ziaren gorczycy, kawałki chrzanu i kopru.
Składniki marynaty zagotowujemy i gorącą zalewamy ogórki w słoikach. Zakręcamy i pasteryzujemy ok. 10 - 15 min.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz