Pikle z miodem robiłam po raz pierwszy rok temu i były na
tyle dobre, że postanowiłam je powtórzyć. Opierałam się na przepisie
znalezionym w zbiorze książek kucharskich Macieja Kuronia – Przetwory z warzyw.
Z te porcji zrobiłam 4 słoiki o pojemności 500 ml.
- 2 kg ogórków gruntowych
- 6 ząbków czosnku
- kawałek korzenia chrzanu
- 1 łyżka nasion gorczycy
- 2 łodygi kopru
- 250 ml octu
- 350 ml wody
- 250 g cukru
- 30 g miodu
- 2 płaskie łyżeczki soli
Ogórki myjemy, obieramy i kroimy wzdłuż. Miąższ z nasionami
wyskrobujemy przy pomocy łyżeczki. Ogórki układamy ciasno w słoikach wkładając
do każdej porcji pokrojone ząbki czosnku, trochę ziaren gorczycy, kawałki
chrzanu i kopru.
Składniki marynaty zagotowujemy i gorącą zalewamy ogórki w
słoikach. Zakręcamy i pasteryzujemy ok. 10 - 15 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz