Przyznam szczerze, że jest to najsmaczniejsza pizza jaką do
tej pory zrobiłam. Spróbujcie sami!
Ciasto:
- 2 ½ szkl. mąki
- ¾ szkl. ciepłej wody
- 4 dag świeżych drożdży
- 1 łyżka oleju
- szczypta soli
- szczypta cukru
Farsz:
- 1 pojedyncza pierś z kurczaka
- 20 dag fasolki szparagowej
- 1 cebula
- ½ puszki rozdrobnionych pomidorów
- 15 dag sera żółtego
- przyprawa do kurczaka
- przyprawa do pizzy
- sól, pieprz
Ciasto: Do
mąki dodajemy olej, sól i na koniec drożdże rozpuszczone w wodzie z dodatkiem
cukru. Ciasto dobrze wyrabiamy i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na
ok. 1 godz. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na stolnicy oprószonej mąką i
przenosimy na dużą blachę z piekarnika posmarowaną olejem.
Farsz:
Drobno pokrojoną cebulę szklimy na oleju, dodajemy pomidory, chwilę dusimy i doprawiamy
przyprawą do pizzy, solą i pieprzem do smaku. Zdejmujemy z ognia i miksujemy
blenderem.
Z fasolki odcinamy końcówki, kroimy na 2-cm kawałki i gotujemy
w posolonej wodzie na pół-miękko.
Kurczaka kroimy w drobną kostkę, oprószamy przyprawą do
kurczaka i obsmażamy lekko na rozgrzanym oleju. Obsmażamy niezbyt długo, aby
mięso nie było zbyt suche.
Na cieście rozsmarowujemy sos pomidorowo-cebulowy, na nim
układamy mięso z kurczaka i fasolkę. Całość posypujemy serem startym na tarce.
Pieczemy ok. 30 min. w piekarniku rozgrzanym do 1900C.
fajny pomysl ! takiej pizzy jeszcze nie jadlam ;)
OdpowiedzUsuń