poniedziałek, 29 lipca 2013

PIZZA Z KURCZAKIEM I FASOLKĄ SZPARAGOWĄ




Przyznam szczerze, że jest to najsmaczniejsza pizza jaką do tej pory zrobiłam. Spróbujcie sami!

Ciasto:

  • 2 ½  szkl. mąki
  • ¾ szkl. ciepłej wody
  • 4 dag świeżych drożdży
  • 1 łyżka oleju
  • szczypta soli
  • szczypta cukru

Farsz:

  • 1 pojedyncza pierś z kurczaka
  • 20 dag fasolki szparagowej
  • 1 cebula
  • ½ puszki rozdrobnionych pomidorów
  • 15 dag sera żółtego
  • przyprawa do kurczaka
  • przyprawa do pizzy
  • sól, pieprz

Ciasto: Do mąki dodajemy olej, sól i na koniec drożdże rozpuszczone w wodzie z dodatkiem cukru. Ciasto dobrze wyrabiamy i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 1 godz. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na stolnicy oprószonej mąką i przenosimy na dużą blachę z piekarnika posmarowaną olejem.

Farsz: Drobno pokrojoną cebulę szklimy na oleju, dodajemy pomidory, chwilę dusimy i doprawiamy przyprawą do pizzy, solą i pieprzem do smaku. Zdejmujemy z ognia i miksujemy blenderem.
Z fasolki odcinamy końcówki, kroimy na 2-cm kawałki i gotujemy w posolonej wodzie na pół-miękko.
Kurczaka kroimy w drobną kostkę, oprószamy przyprawą do kurczaka i obsmażamy lekko na rozgrzanym oleju. Obsmażamy niezbyt długo, aby mięso nie było zbyt suche.
Na cieście rozsmarowujemy sos pomidorowo-cebulowy, na nim układamy mięso z kurczaka i fasolkę. Całość posypujemy serem startym na tarce.
Pieczemy ok. 30 min. w piekarniku rozgrzanym do 1900C.
Fasola w letniej odsłonie Warzywa Strączkowe - edycja letnia

1 komentarz: