Aby smakiem naszej ulubionej botwinki cieszyć się również
zimą, od kilku lat zamykam ją w słoikach. Kiedy przyjdzie nam ochota wystarczy
dodać zawartość słoika do bulionu z warzywami i zupa gotowa w
kilka chwil. Warto się więc teraz troszkę pomęczyć przy jej przygotowywaniu.
Przepis na zupę botwinkę tutaj.
- botwinka z małymi buraczkami
- kwasek cytrynowy
- sól
Botwinkę bardzo dokładnie wypłukać. Najlepiej odciąć
wcześniej buraczki, aby można było dobrze umyć wszystkie liście. Buraczki myjemy
szczoteczką lub cienko obieramy. Możemy je pokroić w drobną kosteczkę lub
zetrzeć na tarce. Łodygi i liście drobno szatkujemy. Całość wkładamy do garnka
i zalewamy wodą tylko tyle, aby zakryła całą botwinkę. Zagotować, zmniejszyć
ogień i gotować przez ok. 5 min. Uwzględniając wielkość garnka oszacować ilość
botwinki razem z wodą i na każdy litr dodać po 1 płaskiej łyżeczce soli i
kwasku cytrynowego. Gorące nakładać do litrowych słoików. Pasteryzować ok. 20
min.
Nigdy nie robiłam botwinki do słoików, ciekawy pomysł.
OdpowiedzUsuń