środa, 24 lipca 2013

BOTWINKA NA ZIMĘ




Aby smakiem naszej ulubionej botwinki cieszyć się również zimą, od kilku lat zamykam ją w słoikach. Kiedy przyjdzie nam ochota wystarczy dodać zawartość słoika do bulionu z warzywami i zupa gotowa w kilka chwil. Warto się więc teraz troszkę pomęczyć przy jej przygotowywaniu.
Przepis na zupę botwinkę tutaj.

  • botwinka z małymi buraczkami
  • kwasek cytrynowy
  • sól
Botwinkę bardzo dokładnie wypłukać. Najlepiej odciąć wcześniej buraczki, aby można było dobrze umyć wszystkie liście. Buraczki myjemy szczoteczką lub cienko obieramy. Możemy je pokroić w drobną kosteczkę lub zetrzeć na tarce. Łodygi i liście drobno szatkujemy. Całość wkładamy do garnka i zalewamy wodą tylko tyle, aby zakryła całą botwinkę. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować przez ok. 5 min. Uwzględniając wielkość garnka oszacować ilość botwinki razem z wodą i na każdy litr dodać po 1 płaskiej łyżeczce soli i kwasku cytrynowego. Gorące nakładać do litrowych słoików. Pasteryzować ok. 20 min.

1 komentarz: