niedziela, 21 lipca 2013

KARKÓWKA Z MARCHEWKĄ I SUSZONYMI POMIDORAMI




Aromatyczna karkówka w pysznym sosie z marchewką i suszonymi pomidorami. Tak przyrządzone mięsko jest miękkie i soczyste, wprost rozpływa się w ustach. Do podania z ziemniakami, kaszą jęczmienną lub kuskus.
 
  • 50 dag karkówki
  • 3 marchewki
  • 1 cebula
  • ok. 10 suszonych pomidorów
  • pieprz ziołowy
  • sól
  • tymianek
  • 2 łyżki mąki
  • ½ szkl. mleka
  • olej

Karkówkę kroimy w centymetrowe plastry, przyprawiamy pieprzem i solą, i obsmażamy na rozgrzanym oleju. Przekładamy do rondla.
Marchewki kroimy w plasterki, a cebulę w kostkę. Dusimy przez chwilę na tłuszczu pozostałym ze smażenia mięsa i dodajemy do rondla razem z suszonymi pomidorami. Podlewamy całość ok. ½ l wody, przyprawiamy tymiankiem i dusimy pod przykryciem na małym ogniu przez ok. 45 min. do miękkości karkówki (pod pokrywą szybkowarową przez 12 min. na poziomie turbo).
Po tym czasie mąkę dobrze mieszamy z mlekiem, hartujemy odrobiną gorącego sosu, dodajemy do całości, mieszamy i zagotowujemy. Ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem.

Przepis z moimi zmianami z gazetki PP – Schab i karkówka.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz