Aromatyczna karkówka w pysznym sosie z marchewką i suszonymi pomidorami. Tak przyrządzone mięsko jest miękkie i soczyste, wprost rozpływa się w ustach. Do podania z ziemniakami, kaszą jęczmienną lub kuskus.
- 50 dag karkówki
- 3 marchewki
- 1 cebula
- ok. 10 suszonych pomidorów
- pieprz ziołowy
- sól
- tymianek
- 2 łyżki mąki
- ½ szkl. mleka
- olej
Karkówkę kroimy w centymetrowe plastry, przyprawiamy
pieprzem i solą, i obsmażamy na rozgrzanym oleju. Przekładamy do rondla.
Marchewki kroimy w plasterki, a cebulę w kostkę. Dusimy
przez chwilę na tłuszczu pozostałym ze smażenia mięsa i dodajemy do rondla
razem z suszonymi pomidorami. Podlewamy całość ok. ½ l wody, przyprawiamy
tymiankiem i dusimy pod przykryciem na małym ogniu przez ok. 45 min. do
miękkości karkówki (pod pokrywą szybkowarową przez 12 min. na poziomie turbo).
Po tym czasie mąkę dobrze mieszamy z mlekiem, hartujemy
odrobiną gorącego sosu, dodajemy do całości, mieszamy i zagotowujemy.
Ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem.
Przepis z moimi zmianami z gazetki PP – Schab i karkówka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz