czwartek, 18 lipca 2013

NALEŚNIKI Z SEREM




Ulubiony klasyk z dzieciństwa. Naleśniki nadziane sporą porcją twarogu, przyrumienione na maśle, z kleksem kwaśnej śmietany. W wersji luksusowej do masy serowej można dodać trochę rodzynek, a śmietanę dodatkowo posypać cukrem.

Składniki na 10 naleśników:
  • 200 g mąki
  • 250 ml mleka
  • 100 ml wody
  • 2 jajka
  • 2 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • olej
Masa serowa:
  • 500 g twarogu półtłustego
  • ½ szk. kwaśnej śmietany
  • 2 żółtka
  • 1 cukier waniliowy (16 g)
  • 2 łyżki cukru
Dodatkowo:
  • 3 łyżki masła
  • kwaśna śmietana

Naleśniki: Mąkę, jajka, cukier, szczyptę soli, wodę i połowę mleka miksujemy na gładkie ciasto. Dolewamy resztę mleka i ponownie miksujemy.
Rozgrzaną patelnię smarujemy cienką warstwą oleju, najlepiej przy pomocy pędzelka i wylewamy niewielką ilość ciasta rozprowadzając je równomiernie po patelni. Smażymy na średnim ogniu po ok. 1 min z każdej ze stron i zsuwamy na talerz. 

Masa serowa: Wszystkie składniki miksujemy na gładką masę.
Masą smarujemy naleśniki, składamy je w trójkąty i rumienimy na rozgrzanym maśle z obu stron. Podajemy gorące z kleksem kwaśnej śmietany.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz