Ulubiony klasyk z dzieciństwa. Naleśniki nadziane
sporą porcją twarogu, przyrumienione na maśle, z kleksem kwaśnej śmietany. W
wersji luksusowej do masy serowej można dodać trochę rodzynek, a śmietanę
dodatkowo posypać cukrem.
Składniki na 10
naleśników:
- 200 g mąki
- 250 ml mleka
- 100 ml wody
- 2 jajka
- 2 łyżki cukru
- szczypta soli
- olej
Masa serowa:
- 500 g twarogu półtłustego
- ½ szk. kwaśnej śmietany
- 2 żółtka
- 1 cukier waniliowy (16 g)
- 2 łyżki cukru
Dodatkowo:
- 3 łyżki masła
- kwaśna śmietana
Naleśniki: Mąkę, jajka, cukier, szczyptę soli, wodę i
połowę mleka miksujemy na gładkie ciasto. Dolewamy resztę mleka i ponownie
miksujemy.
Rozgrzaną patelnię smarujemy cienką warstwą oleju, najlepiej
przy pomocy pędzelka i wylewamy niewielką ilość ciasta rozprowadzając je
równomiernie po patelni. Smażymy na średnim ogniu po ok. 1 min z każdej ze
stron i zsuwamy na talerz.
Masa serowa: Wszystkie składniki miksujemy na gładką
masę.
Masą smarujemy naleśniki, składamy je w trójkąty i rumienimy
na rozgrzanym maśle z obu stron. Podajemy gorące z kleksem kwaśnej śmietany.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz