wtorek, 9 lipca 2013

BIGOS Z MŁODEJ KAPUSTY




Bigos z młodej kapusty gotuję każdego lata. Koniecznie z dużą ilością świeżego koperku. Czasami dodaję do niego marchewkę startą na tarce, innym razem trochę przysmażonej cebulki. Zawsze jest pyszny. Można go podać w towarzystwie młodych ziemniaków lub z kromką chleba. Polecam!

  • 1 główka młodej kapusty
  • 20 dag boczku wędzonego
  • 30 dag kiełbasy śląskiej
  • pęczek koperku
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki octu
  • sól, pieprz

Kapustę drobno szatkujemy, wkładamy do garnka, lekko solimy i dusimy ok. 30 min. Kapusta powinna być miękka, ale nie rozgotowana.
Kiełbasę kroimy w kostkę i dodajemy do kapusty.
Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni aż wytopi się tłuszcz. Wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy, rozcierając grudki. Po 2-3 minutach zasmażkę z boczkiem dodajemy do kapusty, mieszamy. Dodajemy ocet, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na koniec dodajemy drobno pokrojony koperek.

4 komentarze:

  1. Moja teściowa robi taką kapustkę, uwielbiam ten smak. Młode ziemniaczki do tego i obiad gotowy.

    Zapraszam do siebie na krokiety na wschodnią nutę.

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam szczególnie do młodych ziemniaków na obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  3. pięknie wygląda Twój bigos! mój ma kolor hmm bury, coś jak ten http://stylowi.pl/27940238 pewnie przez kapustę, bo u mnie zawsze z kwaśnej, aż jestem ciekawa jak smakuje taki ze zwykłej, a w ogóle to wyjdzie ze zwykłej? a może lepiej z włoskiej?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ten konkretny bigos przygotowuję latem z młodej kapusty, której nie trzeba zbyt długo gotować. Dobry jest i ze zwykłej białej i z włoskiej, tylko lekko różnią się smakiem, bo włoska jest ostrzejsza. Zimą najlepsze są bigosy bardziej treściwe, łączone z kapusty zwykłej z kiszoną. Ale jak kto lubi:)

      Usuń