Te roladki przygotowuję bardzo często. Sprawdzają się na większych przyjęciach oraz jako danie obiadowe podane np. do makaronu lub ziemniaków. Polecam!
Składniki na 8 roladek:
- 2 podwójne piersi z kurczaka
- 16 plastrów żółtego sera
- przyprawa do kurczaka
- olej
Sos pieczarkowy:
- ½ kg pieczarek
- 750 ml bulionu drobiowego
- 3 łyżki mąki
- ¾ szk. śmietanki 30%
- sól, pieprz
- olej
Każdą pojedynczą pierś z kurczaka przekrawamy wzdłuż na 2
plastry. Lekko rozbijamy i posypujemy przyprawą do kurczaka. Na każdym kawałku
mięsa kładziemy plaster sera i zwijamy roladkę spinając ją wykałaczką. Roladki
obsmażamy na rozgrzanym oleju na złoto z każdej ze stron, podlewamy ok. ½ szklanki
wody, przykrywamy i dusimy na małym ogniu przez ok. 15 min. Po tym czasie
roladki razem z wytworzonym w czasie duszenia sosem przekładamy do naczynia
żaroodpornego, na każdej kładziemy plasterek żółtego sera i zapiekamy w 1800C
przez ok. 10-15 min aż ser się rozpuści.
Sos pieczarkowy: Pieczarki myjemy i kroimy w
plasterki. Odparowujemy je na suchej patelni, dodajemy odrobinę oleju i
delikatnie podsmażamy przyprawiając solą i pieprzem. Podlewamy bulionem i
zagotowujemy. Mąkę mieszamy z ½ szk. wody tak aby nie było grudek, wlewamy ją
do sosu i zagotowujemy. Gdy sos zacznie gęstnieć wlewamy śmietankę. W razie
potrzeby doprawiamy solą i pieprzem i wylewamy na roladki.
Przepis z moimi małymi zmianami pochodzi z nr specjalnego
gazety „Przyślij przepis” – Kotlety, zrazy, pulpety z 2011 r.
świetny pomysł:) na pewno by mi smakowały:)
OdpowiedzUsuń