niedziela, 7 lipca 2013

ROLADKI Z KURCZAKA W SOSIE PIECZARKOWYM




Te roladki przygotowuję bardzo często. Sprawdzają się na większych przyjęciach oraz jako danie obiadowe podane np. do makaronu lub ziemniaków. Polecam!

Składniki na 8 roladek:
  • 2 podwójne piersi z kurczaka
  • 16 plastrów żółtego sera
  • przyprawa do kurczaka
  • olej
Sos pieczarkowy:
  • ½ kg pieczarek
  • 750 ml bulionu drobiowego
  • 3 łyżki mąki
  • ¾ szk. śmietanki 30%
  • sól, pieprz
  • olej

Każdą pojedynczą pierś z kurczaka przekrawamy wzdłuż na 2 plastry. Lekko rozbijamy i posypujemy przyprawą do kurczaka. Na każdym kawałku mięsa kładziemy plaster sera i zwijamy roladkę spinając ją wykałaczką. Roladki obsmażamy na rozgrzanym oleju na złoto z każdej ze stron, podlewamy ok. ½ szklanki wody, przykrywamy i dusimy na małym ogniu przez ok. 15 min. Po tym czasie roladki razem z wytworzonym w czasie duszenia sosem przekładamy do naczynia żaroodpornego, na każdej kładziemy plasterek żółtego sera i zapiekamy w 1800C przez ok. 10-15 min aż ser się rozpuści.

Sos pieczarkowy: Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Odparowujemy je na suchej patelni, dodajemy odrobinę oleju i delikatnie podsmażamy przyprawiając solą i pieprzem. Podlewamy bulionem i zagotowujemy. Mąkę mieszamy z ½ szk. wody tak aby nie było grudek, wlewamy ją do sosu i zagotowujemy. Gdy sos zacznie gęstnieć wlewamy śmietankę. W razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem i wylewamy na roladki.

Przepis z moimi małymi zmianami pochodzi z nr specjalnego gazety „Przyślij przepis” – Kotlety, zrazy, pulpety z 2011 r.

1 komentarz: