poniedziałek, 1 lipca 2013

ZUPA Z KAPUSTY PEKIŃSKIEJ




Bardzo smaczna, a zarazem prosta i szybka zupa, do ugotowania na rosole, który został nam z niedzieli. Ewentualnie można ją też ugotować na skrzydełkach drobiowych. Jej smak podkreśla duszona cebulka i świeże zioła. Pysznie i aromatycznie!

  • 2 l bulionu drobiowego
  • 2 średnie marchewki
  • ½ kapusty pekińskiej
  • 4 ziemniaki
  • 2 średnie cebule
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • ½ pęczka koperku lub natki pietruszki
  • sól, pieprz
  • olej

Marchewki kroimy w talarki, ziemniaki w kostkę, kapustę drobno szatkujemy. Warzywa wrzucamy do gorącego bulionu i gotujemy do miękkości przez ok. 25 min (pod pokrywą szybkowarową 7 min. na poziomie soft).
Cebule obieramy, kroimy w drobną kostkę i dusimy na łyżce oleju na złoto. Podduszoną cebulę mieszamy z koncentratem pomidorowym i wlewamy do zupy. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz posypujemy posiekanym koperkiem lub pietruszką.

1 komentarz: