Bardzo smaczna, a zarazem prosta i szybka zupa, do
ugotowania na rosole, który został nam z niedzieli. Ewentualnie można ją też ugotować
na skrzydełkach drobiowych. Jej smak podkreśla duszona cebulka i świeże zioła. Pysznie i aromatycznie!
- 2 l bulionu drobiowego
- 2 średnie marchewki
- ½ kapusty pekińskiej
- 4 ziemniaki
- 2 średnie cebule
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- ½ pęczka koperku lub natki pietruszki
- sól, pieprz
- olej
Marchewki kroimy w talarki, ziemniaki w kostkę, kapustę
drobno szatkujemy. Warzywa wrzucamy do gorącego bulionu i gotujemy do miękkości
przez ok. 25 min (pod pokrywą szybkowarową 7 min. na poziomie soft).
Cebule obieramy, kroimy w drobną kostkę i dusimy na łyżce
oleju na złoto. Podduszoną cebulę mieszamy z koncentratem pomidorowym i wlewamy
do zupy. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz posypujemy posiekanym
koperkiem lub pietruszką.
Dobra :-)
OdpowiedzUsuń