wtorek, 30 lipca 2013

JOGURTOWIEC Z CZARNĄ PORZECZKĄ NA BISZKOPCIE




Czarna porzeczka nie przestaje mnie zadziwiać. Na surowo taka sobie, a w ciastach i przetworach nie ma sobie równych. Mój jogurtowiec jest lekki i orzeźwiający, więc dobrze schłodzony sprawdzi się w upalne dni. Gwarantuję, że już sam jego widok wprowadzi was w dobry nastrój. Gorąco polecam!
 
Biszkopt:

  • 3 jajka
  • ½ szkl cukru
  • ½ szkl. mąki
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Masa jogurtowo-porzeczkowa:

  • 1 litr gęstego jogurtu naturalnego
  • 300 g czarnych porzeczek
  • 200 g cukru pudru
  • 2 łyżki miodu
  • 30 g żelatyny

Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek i ubić mikserem na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier i żółtka. Mąkę i mąkę ziemniaczaną przesiać i wmieszać do ciasta na najwolniejszych obrotach miksera.
Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia (boków niczym nie smarujemy), wylać ciasto i piec w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 1700C przez ok. 25 min. 

Masa jogurtowo-porzeczkowa: Porzeczki oczyścić, umyć, zasypać cukrem pudrem i zmiksować blenderem na jednolitą masę. Dodać jogurt i miód, ponownie zmiksować. Żelatynę zalać ok. ½ szklanki wrzącej wody. Dobrze wymieszać, lekko przestudzić i nadal ciepłą wmieszać do masy. Masę odstawić do lodówki na ok. pół godziny, aby lekko stężała. W tym czasie można ją kilkakrotnie przemieszać. Kiedy zacznie tężeć wylewamy ją na biszkopt i całość odstawiamy do stężenia.

1 komentarz: