Piękny, filetowy sernik o smaku jagodowym. Mimo, że jest tradycyjnie pieczony, konsystencją przypomina sernik na zimno. Możemy do niego użyć jagód leśnych, świeżych lub mrożonych (trzeba je rozmrozić przed dodaniem do ciasta) lub borówki amerykańskiej, licząc się z tym, że sernik nie będzie tak intensywnie filetowy. Upiekłam go zgodnie z przepisem znalezionym w najnowszym numerze gazety „Gotuj krok po kroku”, ale podobny widziałam też na wielu blogach. Polecam!
- 250 g kakaowych herbatników
- 100 g masła
- 4 jajka
- 1 kg twarogu sernikowego
- 250 g cukru
- 1 i ½ opakowania cukru waniliowego
- 2 i ½ łyżki mąki
- 300 g jagód
- 1 łyżka soku z cytryny
- 330 g śmietanki 18%
- 2 i ½ łyżki cukru pudru
Herbatniki zmielić lub drobno pokruszyć i wymieszać z
roztopionym masłem.
Tortownicę o śr. 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Masą ciasteczkową
wyłożyć dno i boki formy, dobrze ją dociskając. Tak przygotowaną tortownicę
wstawić do lodówki na ok. 30 min.
Twaróg zmiksować razem z cukrem, 1 opakowaniem cukru
waniliowego, mąką, sokiem z cytryny oraz jagodami. Gdy składniki się połączą,
wbijać kolejno jajka, cały czas miksując. Masę serową wyłożyć na schłodzony
spód miasteczkowy. Piec przez 60 min w temperaturze 1800C.
Schłodzoną śmietankę zmiksować z cukrem pudrem i ½ op. cukru
waniliowego na gładką masę. Po 60 min pieczenia na sernik wylać polewę
śmietankową, równomiernie rozprowadzić i piec jeszcze 10 min.
Upieczony sernik chłodzimy w lodówce.
Obłędny ten sernik. Muszę powiedzieć że nabrałam na niego ochoty :)
OdpowiedzUsuńPiękne sernik, super wygląda :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam serniki, a jagodowego jeszcze nie jadłem. Musi być pycha! :)
OdpowiedzUsuńJagodowego jeszcze nie jadłam, ale z pewnością by mi posmakował :)
OdpowiedzUsuńSernik jest przepyszny(jadłam go) polecam wszystkim:)
OdpowiedzUsuńJadłam ten serniczek na wczorajszy deser - zrobił go mój szwagier - był smaczny baaaaaardzo, cała nieduża tortownica zniknęła w mgnieniu oka, warto go piec, polecam :)
OdpowiedzUsuń