Kolejna sałatka z ogórków, którą w tym roku robię po raz
pierwszy. Zaintrygowała mnie ta przyprawa do grilla. Nie trzymałam się jednak
wiernie przepisu i intuicyjnie złagodziłam nieco smak zalewy, która wydawała mi
się zbyt ostra jak na nasz gust. Gdyby jednak ktoś chciał skorzystać to w
oryginale było: 4,5 szkl. cukru i 2,5 szkl. octu a reszta bez zmian. Całość
wygląda bardzo obiecująco. Z tej porcji zrobiłam 12 słoików o pojemności 500 ml.
- 4 kg ogórków
- ½ kg cebuli
- ¾ szkl. soli
- przyprawa do grilla
Zalewa:
- 6 szkl. wody
- 3 szkl. cukru
- 1 ½ szkl. octu
- 2 łyżki gorczycy
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 5 liści laurowych
- ½ łyżeczki kminku
- ½ łyżeczki pieprzu ziołowego
Ogórki myjemy i kroimy w centymetrowe plastry. Cebulę obieramy
i kroimy w półksiężyce. Mieszamy z ogórkami, zasypujemy solą i zalewamy 9 szkl.
zimnej wody. Mieszamy i odstawiamy na 3 godziny.
Po tym czasie warzywa odsączamy i wkładamy do słoików. Do
każdego słoika wsypujemy po ½ łyżeczki przyprawy do grilla.
Składniki zalewy zagotowujemy i lekko studzimy. Zalewamy
słoiki z ogórkami i dobrze zakręcamy.
Pasteryzujemy ok. 7 min.
Przepis znalazłam w gazetce PP – Przetwory i nalewki.
uwielbiam takie dodatki do potraw z grilla i aż żałuję, że sezon się już skończył. Same potrawy też oczywiście lubię. Niestety z elektrycznego grilla potrawy nie smakują tak samo w moim przypadku. Mam jednak nadzieję, że czasem szybko minie i znów wróci piękna pogoda. Ogólnie na stronie https://polgrill.pl/ sprawdzam sobie to, jakie grille są teraz popularne, ponieważ na przyszły sezon razem z żoną chcemy kupić coś nowego i ciekawego, co umili nam wiosenno-letnie wieczory. Dzięki temu będziecie mogli spokojnie sobie skorzystać z pysznych potraw.
OdpowiedzUsuń