Inspirację do tego dania znalazłam na wieczku serka
mascarpone, którego używałam do tej pory jedynie do ciast i słodkich kremów. Zrobiłam
trochę po swojemu i muszę przyznać, że wyszło rewelacyjnie! Kruche mięsko z
kurczaka w przepysznym sosie z kalafiorem. Gorąco polecam!
Danie to dedykuję mojej siostrzenicy Julce, która uwielbia
mięsko w białym sosiku i wybitnie przyczyniła się do jego powstania.
Jednocześnie dziękuję Ci Juleńko za to, że zechciałaś spędzić u nas kilka dni
wakacji;) Pozdrawiamy!
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- 1 mały kalafior
- 1 średnia cebula
- 1 serek mascarpone 250 g
- pęczek koperku
- przyprawa do kurczaka
- 1 łyżka mąki
- sól, pieprz
- 3 łyżki oleju
Kalafior dzielimy na różyczki i gotujemy na pół-twardo w
osolonej wodzie przez ok. 15 min.
Piersi z kurczaka kroimy w średnią kostkę i posypujemy
przyprawą do kurczaka.
Na oleju lekko szklimy cebulę pokrojoną w drobną kostkę i
dodajemy do niej piersi. Obsmażamy z wszystkich stron, zalewamy 1 szklanką wody
i dusimy pod przykryciem ok. 10 min.
Mąkę mieszamy z serkiem mascarpone, dodajemy do potrawki,
mieszamy i dusimy razem kolejne 5 min.
Na koniec dodajemy drobno posiekany koperek i różyczki
kalafiora. Podgrzewamy razem.
Podajemy do ryżu lub makaronu.
Obiad był pyszny! Polecam. Tylko zamiast przyprawy do kurczaka użyłam ziół Prowansalskich soli i pieprzu. ;-)
OdpowiedzUsuń