Botwinka to jedna z naszych ulubionych letnich zup. Gotuję
ją kilka razy w sezonie, dopóki są młode buraczki, a zimą wykorzystuję taką
zamkniętą w słoikach (przepis tutaj). Jest lekka, smaczna i ładnie wygląda. Polecam!
- pęczek botwinki
- 2 marchewki
- 4 ziemniaki
- pęczek koperku
- 2 l bulionu drobiowego lub warzywnego
- ½ łyżeczki cukru
- sól, pieprz
- 1 łyżka octu
- 1 łyżka mąki
- 100 ml śmietany
Botwinkę dokładnie płuczemy. Małe buraczki ścieramy na tarce
a łodygi i liście drobno kroimy. Marchewki i ziemniaki obieramy i kroimy w
kostkę. Dodajemy do bulionu razem ze startymi buraczkami i gotujemy przez ok. 20
min. Kiedy warzywa będą miękkie dodajemy pokrojoną botwinkę. Gotujemy kilka
minut i wlewamy łyżkę octu. Mąkę mieszamy dokładnie ze śmietaną, hartujemy
niewielką ilością gorącej zupy, wlewamy do zupy i zagotowujemy. Przyprawiamy do
smaku solą i pieprzem. Na koniec posypujemy drobno posiekanym koperkiem.
a botwinka to nie buraki?
OdpowiedzUsuńBotwinka to młode buraczki razem z liśćmi oraz potoczna nazwa zupy na ich bazie;)
Usuń