wtorek, 23 lipca 2013

BOTWINKA




Botwinka to jedna z naszych ulubionych letnich zup. Gotuję ją kilka razy w sezonie, dopóki są młode buraczki, a zimą wykorzystuję taką zamkniętą w słoikach (przepis tutaj). Jest lekka, smaczna i ładnie wygląda. Polecam!

  • pęczek botwinki
  • 2 marchewki
  • 4 ziemniaki
  • pęczek koperku
  • 2 l bulionu drobiowego lub warzywnego
  • ½ łyżeczki cukru
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka octu
  • 1 łyżka mąki
  • 100 ml śmietany

Botwinkę dokładnie płuczemy. Małe buraczki ścieramy na tarce a łodygi i liście drobno kroimy. Marchewki i ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Dodajemy do bulionu razem ze startymi buraczkami i gotujemy przez ok. 20 min. Kiedy warzywa będą miękkie dodajemy pokrojoną botwinkę. Gotujemy kilka minut i wlewamy łyżkę octu. Mąkę mieszamy dokładnie ze śmietaną, hartujemy niewielką ilością gorącej zupy, wlewamy do zupy i zagotowujemy. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na koniec posypujemy drobno posiekanym koperkiem.

2 komentarze:

  1. a botwinka to nie buraki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Botwinka to młode buraczki razem z liśćmi oraz potoczna nazwa zupy na ich bazie;)

      Usuń