piątek, 5 lipca 2013

JAJKA W SOSIE SZCZAWIOWYM



Zwykle robię takie jajka w sosie chrzanowym lub musztardowym, a tym razem postanowiłam je podać w szczawiowym. Do tego młode ziemniaczki i wyszło pysznie! Jeśli coś zostanie na zimno do pieczywa są jeszcze lepsze;)
 
  • 6 jajek
  • garść szczawiu
  • 3 łyżki masła
  • 1 średnia cebula
  • 2 łyżki maki
  • 500 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
  • ½ szklanki śmietanki 18%
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • sól, pieprz

Jajka gotujemy na twardo.
Szczaw przebieramy, usuwamy ogonki, płuczemy i drobno siekamy. Dusimy na 1 łyżce masła aż zmniejszy objętość. Powinno go był ok. pół szklanki.
Cebulę kroimy w drobną kostkę i szklimy na 2 łyżkach masła. Kiedy będzie złocista oprószamy ją mąką i robimy zasmażkę. Mieszając aby nie porobiły się grudki dolewamy bulionu i gotujemy aż sos zgęstnieje. Dodajemy szczaw, zagotowujemy. Do kubeczka ze śmietaną wlewamy trochę gorącego sosu aby ją zahartować i wlewamy całość do sosu. Zagotowujemy. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Posypujemy koperkiem.
Ugotowane jajka obieramy, przekrawamy na pół, dodajemy do sosu i razem podgrzewamy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz