Bardzo szybkie do przygotowania placki o smaku pizzy.
Ciasto jest dość klejące i ciężko się je formuje, ale zapewniam, że wysiłek się
opłaci. Z tej porcji wyszło mi 11 placków średniej wielkości.
- 20 dag żółtego sera, np. Salami
- 10 dag szynki
- 1 szklanka mąki
- 2 jajka
- 3 łyżki mleka
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku lub pietruszki
- 1 łyżeczka przyprawy do pizzy
- olej
Ser ścieramy na dużych oczkach tarki, szynkę kroimy w drobną
kostkę. Dodajemy jajka, mąkę, mleko, szczypiorek lub pietruszkę oraz przyprawę
do pizzy. Wyrabiamy do połączenia się wszystkich składników. Ciasto będzie
bardzo klejące. Dłońmi formujemy niewielkie, cienkie placki i smażymy je na
rozgrzanym oleju na złoto z każdej ze stron. Podajemy na ciepło polane keczupem
lub z ulubioną surówką.
Inspirowałam się przepisem znalezionym w gazetce „Przyślij
przepis”.
robiłam i wyszły tylko 4 mniejsze od mojej pięści
OdpowiedzUsuń:(
Według mnie nie ma takiej możliwości przy tej ilości składników, może któryś pominęłaś niechcąco...
Usuń