środa, 17 lipca 2013

GNIAZDKA FRANCUSKIE Z JAGODAMI




Ekspresowy i elegancki deser dla niespodziewanych gości. Wymyśliłam go pod wpływem chwili, a wyszło pięknie i pysznie. Polecam!

  • opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 żółtko
  • 200 g serka mascarpone
  • sok z ½ cytryny
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • ½ szkl. jagód

Z ciasta francuskiego wycinamy miseczką o średnicy ok. 12 cm 6 kół. Każde nakłuwamy widelcem i smarujemy roztrzepanym żółtkiem. Centymetrowe brzegi każdego koła zawijamy do środka mocno dociskając. Następnie podwójny brzeg lekko unosimy i szczypankami tworzymy obręcz. Ciasto można podociskać widelcem, aby nie porozklejało się w trakcie pieczenia. Powstałą obręcz smarujemy resztą żółtka. Gniazdka przenosimy na blaszkę pokrytą matą lub papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 2200C na 15 min. Po tym czasie ciastka przenosimy delikatnie na kratkę i studzimy. Wypukłe środki delikatnie wciskamy do środka, aby utworzyć gniazdko.
Serek mascarpone miksujemy z sokiem z cytryny i cukrem pudrem. Na dnie każdego gniazdka układamy po kilka jagód i przykrywamy je grubą warstwą serka. Wierzch dekorujemy wyciskanymi różyczkami z serka a środek posypujemy jagodami.


2 komentarze: