Ekspresowy i elegancki deser dla niespodziewanych gości. Wymyśliłam
go pod wpływem chwili, a wyszło pięknie i pysznie. Polecam!
- opakowanie ciasta francuskiego
- 1 żółtko
- 200 g serka mascarpone
- sok z ½ cytryny
- 2-3 łyżki cukru pudru
- ½ szkl. jagód
Z ciasta francuskiego wycinamy miseczką o średnicy ok. 12 cm
6 kół. Każde nakłuwamy widelcem i smarujemy roztrzepanym żółtkiem. Centymetrowe
brzegi każdego koła zawijamy do środka mocno dociskając. Następnie podwójny
brzeg lekko unosimy i szczypankami tworzymy obręcz. Ciasto można podociskać widelcem,
aby nie porozklejało się w trakcie pieczenia. Powstałą obręcz smarujemy resztą
żółtka. Gniazdka przenosimy na blaszkę pokrytą matą lub papierem do pieczenia i
wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 2200C na 15 min. Po tym czasie
ciastka przenosimy delikatnie na kratkę i studzimy. Wypukłe środki delikatnie
wciskamy do środka, aby utworzyć gniazdko.
Serek mascarpone miksujemy z sokiem z cytryny i cukrem
pudrem. Na dnie każdego gniazdka układamy po kilka jagód i przykrywamy je grubą
warstwą serka. Wierzch dekorujemy wyciskanymi różyczkami z serka a środek
posypujemy jagodami.
No i jakie pyszne ciasteczka :)
OdpowiedzUsuńślicznie ozdobione
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i dziękuję za udział w Jagodowo Nam 5!