sobota, 29 czerwca 2013

ROLADA TRUSKAWKOWA




Lekka, biszkoptowa rolada z nadzieniem śmietankowo-truskawkowym. Pięknie się prezentuje i wbrew pozorom jest bardzo łatwa do wykonania, jeśli przypilnujemy właściwej gęstości masy truskawkowej co znacznie ułatwi jej zwijanie. Polecam!

Biszkopt:

  • 3 jajka
  •  szkl. cukru
  • ¾ szkl. mąki

Masa truskawkowa:

  • 500 g truskawek
  • 250 g śmietany kremówki
  • 2 łyżki żelatyny
  • ½ szk. cukru
  • cukier puder do oprószenia

Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy. Kiedy piana będzie sztywna stopniowo dodajemy cukier i po jednym żółtku. Mąkę przesiać i wmieszać do ciasta na najwolniejszych obrotach miksera.  
Dużą blaszkę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto. Pieczemy w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 1700C przez ok. 10 min.
Gorące ciasto wykładamy na ściereczkę oprószoną cukrem pudrem, zdejmujemy papier do pieczenia i razem ze ściereczką zwijamy w roladę. Odstawiamy do przestudzenia.

Masa truskawkowa: Truskawki myjemy i odszypułkowujemy. 300 g miksujemy, 3-4 szt. odkładamy do dekoracji a pozostałe kroimy w niewielkie kawałki.
Żelatynę łączymy z 1 łyżką zimnej wody, aby napęczniała, po czym wlewamy ¼ szkl. wrzącej wody i mieszamy do rozpuszczenia. Lekko studzimy.
Śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno, dodajemy zmiksowane truskawki i letnią żelatynę. Na koniec delikatnie wmieszać pokrojone truskawki i odstawić masę do lodówki aby lekko stężała i dała się zawinąć w roladę. U mnie zajęło to ok. 45 min., ale należy masę kontrolować i od czasu do czasu przemieszać.

Kiedy masa odpowiednio zgęstnieje rozsmarowujemy ją na rozwiniętej roladzie i starannie zwijamy wzdłuż dłuższego boku ciasta. Odstawiamy do lodówki i chłodzimy. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem i dekorujemy truskawkami.


Truskawkowy zawrót głowy 2013

2 komentarze: