Lekkie i puszyste muffinki z truskawkami. Najbardziej
smakowały nam drugiego dnia, przechowane w zamkniętym pojemniku. Ciasto nabrało
wtedy idealnej wilgotności a papierowe papilotki bez problemu się odklejały.
Przy ich wykonaniu inspirowałam się przepisem Nigelli Lawson.
Składniki na ok. 20
muffinek:
- 300 g mąki
- 200 g cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- sok z 1 cytryny
- 150 ml mleka
- 90 g roztopionego masła
- 2 jajka
- 250 g truskawek
W jednym naczyniu mieszamy mąkę z cukrem, proszkiem do
pieczenia i sodą, a w drugim mleko z masłem, jajkami i sokiem z cytryny.
Składniki obu naczyń łączymy ze sobą i mieszamy.
Truskawki kroimy w niewielkie kawałki i łączymy z ciastem.
Formę do muffinek wykładamy papilotkami i napełniamy
ciastem.
Pieczemy w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 1800C
przez ok. 20-25 min.
Studzimy na kratce. Gotowe możemy oprószyć cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz