sobota, 22 czerwca 2013

MUFFINKI Z TRUSKAWKAMI




Lekkie i puszyste muffinki z truskawkami. Najbardziej smakowały nam drugiego dnia, przechowane w zamkniętym pojemniku. Ciasto nabrało wtedy idealnej wilgotności a papierowe papilotki bez problemu się odklejały. Przy ich wykonaniu inspirowałam się przepisem Nigelli Lawson.

Składniki na ok. 20 muffinek:
  • 300 g mąki
  • 200 g cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • sok z 1 cytryny
  • 150 ml mleka
  • 90 g roztopionego masła
  • 2 jajka
  • 250 g truskawek

W jednym naczyniu mieszamy mąkę z cukrem, proszkiem do pieczenia i sodą, a w drugim mleko z masłem, jajkami i sokiem z cytryny. Składniki obu naczyń łączymy ze sobą i mieszamy.
Truskawki kroimy w niewielkie kawałki i łączymy z ciastem.
Formę do muffinek wykładamy papilotkami i napełniamy ciastem.
Pieczemy w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 1800C przez ok. 20-25 min.
Studzimy na kratce. Gotowe możemy oprószyć cukrem pudrem.

Truskawkowy zawrót głowy 2013

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz