Prosta zapiekanka, niewymagająca skomplikowanych składników ani dużych nakładów pracy. Świetnym dodatkiem do niej będą kiszone ogórki lub buraczki. Każdy prawdziwy facet będzie zachwycony;).
- ok. 1 kg ziemniaków
- 3 średnie cebule
- 40 dag kiełbasy zwyczajnej
- 15 dag żółtego sera
- 200 ml kwaśnej śmietany
- 1 jajko
- sól, pieprz
- ½ łyżeczki ziół prowansalskich
- olej
- posiekany szczypiorek
Ziemniaki obieramy, kroimy w grube plastry i gotujemy w
lekko osolonej wodzie na pół-twardo (ok. 10-15 min).
Cebulę i kiełbasę kroimy w półksiężyce i smażymy na
rozgrzanym oleju.
Naczynie żaroodporne smarujemy olejem, wykładamy połowę
ziemniaków, potem przysmażoną kiełbaskę z cebulą i drugą połowę ziemniaków.
Ser ścieramy na tarce, mieszamy ze śmietaną i jajkiem.
Przyprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Masę równo wylewamy na
zapiekankę i pieczemy przez 30 min w piekarniku rozgrzanym do 1800C
bez przykrycia.
Podajemy posypane szczypiorkiem.
Właśnie planuję wypróbować ten przepis na zapiekankę ;) tylko chciałam się spytać, czy jest różnica, gdybym ziemniaki ugotowała najpierw w mundurkach, a dopiero potem skroiła do zapiekanki,tak jak to było przy zapiekance ziemniaczanej z boczkiem?
OdpowiedzUsuńOczywiście że można! Pewnie będzie to nawet zmiana na plus.
UsuńPozdrawiam i życzę smacznego!