środa, 12 czerwca 2013

ZAPIEKANKA CHŁOPSKA



Prosta zapiekanka, niewymagająca skomplikowanych składników ani dużych nakładów pracy. Świetnym dodatkiem do niej będą kiszone ogórki lub buraczki. Każdy prawdziwy facet będzie  zachwycony;).

  • ok. 1  kg ziemniaków
  • 3 średnie cebule
  • 40 dag kiełbasy zwyczajnej
  • 15 dag żółtego sera
  • 200 ml kwaśnej śmietany
  • 1 jajko
  • sól, pieprz
  • ½ łyżeczki ziół prowansalskich
  • olej
  • posiekany szczypiorek

Ziemniaki obieramy, kroimy w grube plastry i gotujemy w lekko osolonej wodzie na pół-twardo (ok. 10-15 min).
Cebulę i kiełbasę kroimy w półksiężyce i smażymy na rozgrzanym oleju.
Naczynie żaroodporne smarujemy olejem, wykładamy połowę ziemniaków, potem przysmażoną kiełbaskę z cebulą i drugą połowę ziemniaków.
Ser ścieramy na tarce, mieszamy ze śmietaną i jajkiem. Przyprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Masę równo wylewamy na zapiekankę i pieczemy przez 30 min w piekarniku rozgrzanym do 1800C bez przykrycia.
Podajemy posypane szczypiorkiem.

2 komentarze:

  1. Właśnie planuję wypróbować ten przepis na zapiekankę ;) tylko chciałam się spytać, czy jest różnica, gdybym ziemniaki ugotowała najpierw w mundurkach, a dopiero potem skroiła do zapiekanki,tak jak to było przy zapiekance ziemniaczanej z boczkiem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście że można! Pewnie będzie to nawet zmiana na plus.
      Pozdrawiam i życzę smacznego!

      Usuń