Pyszny, sycący i aromatyczny obiad na lato do podania z
młodymi ziemniakami. Z podanych składników wychodzi bardzo duża porcja. Gorąco
polecam!
- 1 średnia główka młodej kapusty
- 1 kg żeberek
- 2 duże cebule
- sól, pieprz
- 1 liść laurowy
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- kminek
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- olej
Żeberka porcjujemy i obsmażamy na rozgrzanym oleju.
Przekładamy do garnka i przyprawiamy solą, pieprzem i kminkiem.
Cebule kroimy w kostkę, lekko szklimy na tłuszczu pozostałym
po żeberkach i dodajemy do garnka. Podlewamy niewielką ilością wody i dusimy
przez ok. 30 min (pod pokrywą szybkowarową 8 min na poziomie turbo).
W tym czasie szatkujemy kapustę. Przekładamy ją do dużego
garnka, podlewamy niewielką ilością wody, solimy, przykrywamy pokrywką i dusimy
od czasu do czasu mieszając do momentu gdy kapusta zmniejszy swą objętość o
połowę.
Do kapusty dodajemy podgotowane żeberka razem z sosem w
którym się dusiły. Doprawiamy koncentratem pomidorowym wymieszanym z kilkoma
łyżkami wody, mieszamy i dusimy wszystko razem do miękkości mięsa i kapusty
przez ok. 20 min (pod pokrywą szybkowarową przez 7 min na poziomie turbo).
Podajemy z młodymi ziemniakami lub pieczywem.
Przepis pochodzi z
gazetki „Przyślij przepis” z 2008 r.
Takich żeberek nie jadłam jeszcze, ale wyglądają bardzo aromatycznie
OdpowiedzUsuń