poniedziałek, 10 czerwca 2013

ZUPA SZCZAWIOWA




Jedna z naszych ulubionych zup. Latem ze świeżego szczawiu z własnego ogródka a zimą ze słoiczka. Podobną w dzieciństwie gotowała nam babcia, z dodatkiem podsmażanego boczku. Polecam!

  • ok. 2 pęczków szczawiu (po uduszeniu powinno być ok. 1 szklanki)
  • 3 średnie marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • kawałek selera
  • 5 średnich ziemniaków
  • 2 l bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 100 ml śmietany
  • 1 żółtko
  • 3-4 jajka na twardo
  • 2 łyżeczki mąki
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka posiekanego koperku lub pietruszki
  • listek laurowy
  • 2 ziela angielskie
  • 2 ziarenka pieprzu
  • sól, pieprz

Do bulionu wrzucić listek laurowy, ziarenka ziela angielskiego i pieprzu, pietruszkę, marchew, selera i ziemniaki pokrojone w kostkę. Gotować wszystko razem przez 20 min na małym ogniu lub 7 min pod pokrywą szybkowarową na poziomie soft.
W tym czasie szczaw umyć, pozbawić twardych ogonków, drobno poszatkować i poddusić na maśle.
Gdy warzywa w zupie będą miękkie, wlać zahartowaną śmietanę wymieszaną dokładnie z mąką, a po kilku minutach podduszony szczaw i świeże zioła. Gotować na małym ogniu jeszcze przez ok. 10 min.
Żółtko roztrzepać z odrobiną zimnej wody i wymieszać z zupą natychmiast po jej zestawieniu z ognia. Przyprawić solą i pieprzem do smaku i na koniec dodać pokrojone jajka na twardo.

1 komentarz: