Przy małym nakładzie pracy uzyskujemy smaczną i efektowną
potrawę. Mięso jest mięciutkie z nutą cebulowej słodyczy. Polecam!
- 5 plastrów schabu
- 3 duże cebule
- 3 łyżki majonezu
- 3 łyżki keczupu
- 10 dag żółtego sera
- sól, pieprz
- olej
Kotlety schabowe lekko rozbijamy, przyprawiamy solą i
pieprzem. Układamy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym olejem.
Cebule kroimy w półksiężyce i rozkładamy grubą warstwą na
mięsie, tak aby je przykryć. Majonez mieszamy z keczupem i rozsmarowujemy na
cebuli. Całość posypujemy startym serem.
Zapiekamy pod przykryciem w piekarniku rozgrzanym do 2000C
przez 1,5 godziny. 10 min przed końcem pieczenia odkrywamy aby potrawa lekko
się zarumieniła.
Podajemy z ziemniakami gotowanymi w wodzie lub na parze.
jak dla mnie fajna odmiana schabowego, lubię takie inne obiadki:)
OdpowiedzUsuńDziękuję za nominację do Liebster - w wolnej chwili odpowiem:)
dzisiaj zrobiłam schab według Twojego przepisu i bardzo nam smakował - polecam
OdpowiedzUsuńCieszę się, że smakowało;)
UsuńAkurat będę robić z piersią z kurczaka i nie wiem o ile skrócić czas pieczenia, może mi podpowiesz? Schab już kiedyś robiłam i był genialny!
OdpowiedzUsuńMyślę, że najlepiej sprawdzać mięsko widelcem w czasie pieczenia i samemu ocenić po jakim czasie uzyska odpowiednią kruchość. Pierś z kurczaka powinna być dobra chyba już po niecałej godzinie pieczenia. Daj znać jak wyszło. Pozdrawiam!
UsuńZapomniałam ostatnio odpisać, a dziś mi się przypomniało, bo znów robię schab z Twojego przepisu ;) Pierś robiłam troszkę ponad godzinę, mięso było już miękkie wcześniej, ale jednak lepiej przytrzymać trochę, żeby cebula nie była zbyt twarda :)
Usuń