poniedziałek, 3 czerwca 2013

SCHAB ZAPIEKANY POD CEBULKĄ




Przy małym nakładzie pracy uzyskujemy smaczną i efektowną potrawę. Mięso jest mięciutkie z nutą cebulowej słodyczy. Polecam!

  • 5 plastrów schabu
  • 3 duże cebule
  • 3 łyżki majonezu
  • 3 łyżki keczupu
  • 10 dag żółtego sera
  • sól, pieprz
  • olej
Kotlety schabowe lekko rozbijamy, przyprawiamy solą i pieprzem. Układamy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym olejem.
Cebule kroimy w półksiężyce i rozkładamy grubą warstwą na mięsie, tak aby je przykryć. Majonez mieszamy z keczupem i rozsmarowujemy na cebuli. Całość posypujemy startym serem.
Zapiekamy pod przykryciem w piekarniku rozgrzanym do 2000C przez 1,5 godziny. 10 min przed końcem pieczenia odkrywamy aby potrawa lekko się zarumieniła.
Podajemy z ziemniakami gotowanymi w wodzie lub na parze.

Inspirowałam się przepisem znalezionym w gazetce „Przyślij przepis”. 

6 komentarzy:

  1. jak dla mnie fajna odmiana schabowego, lubię takie inne obiadki:)
    Dziękuję za nominację do Liebster - w wolnej chwili odpowiem:)

    OdpowiedzUsuń
  2. dzisiaj zrobiłam schab według Twojego przepisu i bardzo nam smakował - polecam

    OdpowiedzUsuń
  3. Akurat będę robić z piersią z kurczaka i nie wiem o ile skrócić czas pieczenia, może mi podpowiesz? Schab już kiedyś robiłam i był genialny!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że najlepiej sprawdzać mięsko widelcem w czasie pieczenia i samemu ocenić po jakim czasie uzyska odpowiednią kruchość. Pierś z kurczaka powinna być dobra chyba już po niecałej godzinie pieczenia. Daj znać jak wyszło. Pozdrawiam!

      Usuń
    2. Zapomniałam ostatnio odpisać, a dziś mi się przypomniało, bo znów robię schab z Twojego przepisu ;) Pierś robiłam troszkę ponad godzinę, mięso było już miękkie wcześniej, ale jednak lepiej przytrzymać trochę, żeby cebula nie była zbyt twarda :)

      Usuń