niedziela, 9 czerwca 2013

KOTLETY Z JAJEK I MARCHEWKI



Zwykłe kotlety z jajek robię od dawna, ale ostatnio natknęłam się w gazetce „Dania z jajek” na takie z dodatkiem gotowanej marchewki. Nie ma to raczej dużego wpływu na smak kotlecików, które są pyszne jak zawsze, ale dzięki temu są bardziej kolorowe i apetycznie się prezentują. Warto wypróbować!

  • 6 jajek ugotowanych na twardo
  • 2 jajka surowe
  • 2 średnie ugotowane marchewki
  • 1 średnia cebula
  • 4 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól, pieprz
  • olej
  • bułka tarta do panierowania
Surowe jajka roztrzepujemy widelcem i mieszamy z bułką tartą, aby napęczniała. Ugotowane jajka i marchewki ścieramy na dużych oczkach tarki. Cebule kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na odrobinie oleju.
Masę z bułki tartej łączymy ze startą marchewką i jajkami, przysmażoną cebulą i zieleniną. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Z masy formujemy kotleciki, obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju na złoto-brązowo.

3 komentarze: