Zwykłe kotlety z jajek robię od dawna, ale ostatnio natknęłam
się w gazetce „Dania z jajek” na takie z dodatkiem gotowanej marchewki. Nie ma
to raczej dużego wpływu na smak kotlecików, które są pyszne jak zawsze, ale dzięki
temu są bardziej kolorowe i apetycznie się prezentują. Warto wypróbować!
- 6 jajek ugotowanych na twardo
- 2 jajka surowe
- 2 średnie ugotowane marchewki
- 1 średnia cebula
- 4 łyżki bułki tartej
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- sól, pieprz
- olej
- bułka tarta do panierowania
Surowe jajka roztrzepujemy widelcem i mieszamy z bułką
tartą, aby napęczniała. Ugotowane jajka i marchewki ścieramy na dużych oczkach
tarki. Cebule kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na odrobinie oleju.
Masę z bułki tartej łączymy ze startą marchewką i jajkami,
przysmażoną cebulą i zieleniną. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Z masy formujemy kotleciki, obtaczamy je w bułce tartej i smażymy
na rozgrzanym oleju na złoto-brązowo.
Bardzo dobre mi wyszły :)
OdpowiedzUsuńpycha, i jakie latwe w przygotowaniu! :)
OdpowiedzUsuńTeż dziś zrobiłam- pycha! :-)
OdpowiedzUsuń