czwartek, 20 czerwca 2013

KALAFIOR ZAPIEKANY W MIĘSIE MIELONYM




Fajne, pomysłowe danie z kalafiorem. Ładnie wygląda i nieźle smakuje. Przepis z nr specjalnego „Przyślij Przepis” – Zapiekanki z mięsem.

  • 1 mały kalafior
  • 1 marchewka
  • 1 korzeń pietruszki
  • 60 dag mięsa mielonego
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 1 cebula
  • sól, pieprz
  • olej

Kalafiora dzielimy na różyczki i gotujemy na półtwardo w wodzie lub na parze.
Cebulę kroimy w drobną kostkę i szklimy na oleju. Dodajemy do niej startą na tarce marchewkę i pietruszkę, chwilkę razem podsmażamy.
Mięso mieszamy z jajkiem, mąką i bułką tartą. Dodajemy przestudzone warzywa, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Okrągłe naczynie żaroodporne smarujemy olejem. Na środku formujemy kopułkę z mięsa i wtykamy w nią różyczki kalafiora. Na wierzch wykładamy pozostałe mięso.
Pieczemy bez przykrycia w piekarniku rozgrzanym do 1800C przez ok. 45 min.

1 komentarz:

  1. Już się piecze w piekarniku ;) Mam nadzieje, że będzie extra ;P

    OdpowiedzUsuń