Fajne, pomysłowe danie z kalafiorem. Ładnie wygląda i nieźle
smakuje. Przepis z nr specjalnego „Przyślij Przepis” – Zapiekanki z mięsem.
- 1 mały kalafior
- 1 marchewka
- 1 korzeń pietruszki
- 60 dag mięsa mielonego
- 1 jajko
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżka bułki tartej
- 1 cebula
- sól, pieprz
- olej
Kalafiora dzielimy na różyczki i gotujemy na półtwardo w
wodzie lub na parze.
Cebulę kroimy w drobną kostkę i szklimy na oleju. Dodajemy
do niej startą na tarce marchewkę i pietruszkę, chwilkę razem podsmażamy.
Mięso mieszamy z jajkiem, mąką i bułką tartą. Dodajemy
przestudzone warzywa, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Okrągłe naczynie żaroodporne smarujemy olejem. Na środku
formujemy kopułkę z mięsa i wtykamy w nią różyczki kalafiora. Na wierzch
wykładamy pozostałe mięso.
Pieczemy bez przykrycia w piekarniku rozgrzanym do 1800C
przez ok. 45 min.
Już się piecze w piekarniku ;) Mam nadzieje, że będzie extra ;P
OdpowiedzUsuń