środa, 5 czerwca 2013

SAŁATKA WARSTWOWA Z WĘDZONYM ŁOSOSIEM




Bardzo smaczna, wykwintna sałatka do podania na eleganckim przyjęciu lub gdy chcemy sprawić przyjemność sobie i bliskim bez specjalnej okazji;). Smaki na pozór do siebie nie pasujące cudownie w niej współgrają tworząc zachwycającą całość. Gwarancją wspaniałego smaku jest zachowanie podanej kolejności warstw. Przepis mam od tak dawna, że zupełnie już nie pamiętam skąd, w każdym razie pomysłodawcy bardzo dziękuję!

  •  200 g łososia wędzonego w plastrach
  • 200 g selera konserwowego
  • 200 g ananasa z puszki
  • 2 pory
  • 2 jabłka
  • 2 jajka
  • 150 g łagodnego sera żółtego
  • ok. 300 ml majonezu

Jajka ugotować na twardo i pokroić w drobną kostkę. Jabłka obrać i pokroić w drobną kostkę. Ananasa odsączyć i pokroić w kostkę. Plastry łososia pokroić w paski a pora drobniutko. Ser zetrzeć na tarce.

Układanie warstw:
1 warstwa – seler, jabłko, warstwa majonezu
2 warstwa – ½ pora, ananas, warstwa majonezu
3 warstwa – ½ pora, jajko, łosoś wędzony, warstwa majonezu, na wierzch starty ser.

13 komentarzy:

  1. Jem ową sałatkę, od lat, jak dla mnie najlepsza:) Zapomniałam ostatnio jaka jest kolejność warstw ( a to niezwykle istotne ) i tu pomocny okazał się twój blog:) Dzięki! Ania

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że mój blog okazał się pomocny - o to chodziło;) Pozdrawiam!

      Usuń
    2. A te składniki z każdej warstwy maja być wymieszane?

      Usuń
    3. Nie trzeba mieszać, wystarczy wykładać wg takiej kolejności jak podaję. Czyli w przypadku pierwszej warstwy najpierw warstwę selera potem jabłka i na to majonez. Sałatka jest naprawdę pyszna. Życzę smacznego!

      Usuń





  2. Bardzo smaczna sałatka. Dziękuję za przepis.



    OdpowiedzUsuń
  3. dziekuje za odpowiedz pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. czy te salatke można przygotować dzień wcześniej?? pytam żeby ze wgledu na jabłko;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sałatkę można przygotować dzień wcześniej. Dla pewności jabłko można skropić odrobiną soku z cytryny.

      Usuń
  5. Przepyszna sałatka! Uwielbiam Pani przepis! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Po co 2 pory kupować jak w warstwie 2 dajemy 1/2 i w warstwie 3 1/2?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 2 pory drobno kroimy, jak w opisie. W warstwie drugiej dajemy połowę pokrojonego pora i w trzeciej drugą połowę. Inaczej mówiąc w każdej z warstw jest po jednym porze.

      Usuń
    2. Dziękuję, ja dałem 1 pora i 3 jajka i stwierdzam, że jest to najlepsza sałatka jaką jedliśmy w ostatnim stuleciu :)

      Usuń
    3. Super, bardzo się cieszę! A przepis zawsze warto lekko zmodyfikować, aby odpowiadał naszym gustom. Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń