Bardzo smaczna, wykwintna sałatka do podania na eleganckim
przyjęciu lub gdy chcemy sprawić przyjemność sobie i bliskim bez specjalnej
okazji;). Smaki na pozór do siebie nie pasujące cudownie w niej współgrają tworząc
zachwycającą całość. Gwarancją wspaniałego smaku jest zachowanie podanej
kolejności warstw. Przepis mam od tak dawna, że zupełnie już nie pamiętam skąd,
w każdym razie pomysłodawcy bardzo dziękuję!
- 200 g łososia wędzonego w plastrach
- 200 g selera konserwowego
- 200 g ananasa z puszki
- 2 pory
- 2 jabłka
- 2 jajka
- 150 g łagodnego sera żółtego
- ok. 300 ml majonezu
Jajka ugotować na twardo i pokroić w drobną kostkę. Jabłka
obrać i pokroić w drobną kostkę. Ananasa odsączyć i pokroić w kostkę. Plastry
łososia pokroić w paski a pora drobniutko. Ser zetrzeć na tarce.
Układanie warstw:
1 warstwa – seler, jabłko, warstwa majonezu
2 warstwa – ½ pora, ananas, warstwa majonezu
3 warstwa – ½ pora, jajko, łosoś wędzony, warstwa majonezu,
na wierzch starty ser.
Jem ową sałatkę, od lat, jak dla mnie najlepsza:) Zapomniałam ostatnio jaka jest kolejność warstw ( a to niezwykle istotne ) i tu pomocny okazał się twój blog:) Dzięki! Ania
OdpowiedzUsuńCieszę się, że mój blog okazał się pomocny - o to chodziło;) Pozdrawiam!
UsuńA te składniki z każdej warstwy maja być wymieszane?
UsuńNie trzeba mieszać, wystarczy wykładać wg takiej kolejności jak podaję. Czyli w przypadku pierwszej warstwy najpierw warstwę selera potem jabłka i na to majonez. Sałatka jest naprawdę pyszna. Życzę smacznego!
Usuń
OdpowiedzUsuńBardzo smaczna sałatka. Dziękuję za przepis.
dziekuje za odpowiedz pozdrawiam
OdpowiedzUsuńczy te salatke można przygotować dzień wcześniej?? pytam żeby ze wgledu na jabłko;-)
OdpowiedzUsuńSałatkę można przygotować dzień wcześniej. Dla pewności jabłko można skropić odrobiną soku z cytryny.
UsuńPrzepyszna sałatka! Uwielbiam Pani przepis! Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńPo co 2 pory kupować jak w warstwie 2 dajemy 1/2 i w warstwie 3 1/2?
OdpowiedzUsuń2 pory drobno kroimy, jak w opisie. W warstwie drugiej dajemy połowę pokrojonego pora i w trzeciej drugą połowę. Inaczej mówiąc w każdej z warstw jest po jednym porze.
UsuńDziękuję, ja dałem 1 pora i 3 jajka i stwierdzam, że jest to najlepsza sałatka jaką jedliśmy w ostatnim stuleciu :)
UsuńSuper, bardzo się cieszę! A przepis zawsze warto lekko zmodyfikować, aby odpowiadał naszym gustom. Pozdrawiam serdecznie!
Usuń