Szybki, prosty i delikatny rosołek o oryginalnym smaku curry.
Może nie jestem mistrzynią w robieniu kluseczek ale i tak zawsze wszystkim
smakuje;) Polecam dla dzieci i nie tylko!
- podwójna pierś z kurczaka
- 1 duża marchewka
- 1 korzeń pietruszki
- kawałek selera
- po 1 liściu pora, selera i lubczyku
- 1 mała cebula
- 4 ziarenka pieprzu
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- 1 liść laurowy
- sól, pieprz
- 1 łyżeczka curry
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki olej
Kluseczki:
- 2 jajka
- 3 łyżki mąki
- sól
Pierś z kurczaka kroimy w niewielką kostkę, oprószamy curry
i odstawiamy na min 15 min.
Na patelni rozgrzewamy olej i lekko podsmażamy mięso z
wszystkich stron. Przekładamy do garnka i zalewamy ok. 1 ½ litra wody. Dodajemy
marchewkę pokrojoną w kostkę, kawałek selera, pietruszkę, cebulkę, liście selera,
pora i lubczyku, pieprz, ziele angielskie i liść laurowy. Solimy i gotujemy na
wolnym ogniu przez ok. 30 min lub pod pokrywą szybkowarową przez 7 min. na
poziomie soft. Z rosołu wyjmujemy wszystko z wyjątkiem mięsa i marchewki.
Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Kluseczki: Jajka roztrzepujemy z mąką i szczyptą soli
na jednolitą masę bez grudek. Wlewamy cienką strużką do gotującego się rosołu.
Chwilę gotujemy i posypujemy natką pietruszki.
Pomysł na ten rosołek znalazłam w gazetce „Przyślij przepis”,
ale przerobiłam go po swojemu na nieco zdrowszą wersję.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz