sobota, 1 czerwca 2013

ROSÓŁ CURRY Z KLUSECZKAMI




Szybki, prosty i delikatny rosołek o oryginalnym smaku curry. Może nie jestem mistrzynią w robieniu kluseczek ale i tak zawsze wszystkim smakuje;) Polecam dla dzieci i nie tylko!

  • podwójna pierś z kurczaka
  • 1 duża marchewka
  • 1 korzeń pietruszki
  • kawałek selera
  • po 1 liściu pora, selera i lubczyku
  • 1 mała cebula
  • 4 ziarenka pieprzu
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy
  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki olej
Kluseczki:
  • 2 jajka
  • 3 łyżki mąki
  • sól

Pierś z kurczaka kroimy w niewielką kostkę, oprószamy curry i odstawiamy na min 15 min.
Na patelni rozgrzewamy olej i lekko podsmażamy mięso z wszystkich stron. Przekładamy do garnka i zalewamy ok. 1 ½ litra wody. Dodajemy marchewkę pokrojoną w kostkę, kawałek selera, pietruszkę, cebulkę, liście selera, pora i lubczyku, pieprz, ziele angielskie i liść laurowy. Solimy i gotujemy na wolnym ogniu przez ok. 30 min lub pod pokrywą szybkowarową przez 7 min. na poziomie soft. Z rosołu wyjmujemy wszystko z wyjątkiem mięsa i marchewki. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Kluseczki: Jajka roztrzepujemy z mąką i szczyptą soli na jednolitą masę bez grudek. Wlewamy cienką strużką do gotującego się rosołu. Chwilę gotujemy i posypujemy natką pietruszki.

Pomysł na ten rosołek znalazłam w gazetce „Przyślij przepis”, ale przerobiłam go po swojemu na nieco zdrowszą wersję.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz