Uwielbiam kaszę mannę w deserach i ciastach. Miałam ochotę
na jakieś placuszki z jej udziałem i tak wpadłam na pomysł tych krokiecików. Są
niesamowite. Chrupiące z wierzchu i delikatne jak pianka w środku. Do tego pyszny
mus truskawkowy. Ja nie mogłam się oprzeć, a wy spróbujecie?
- 2 szklanki mleka
- ¾ szkl. kaszy manny
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1 łyżka cukru
- 1 jajko
- bułka tarta
- olej
Mus truskawkowy:
- 200 g truskawek
- 1-2 łyżki cukru
Mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowy. Mieszając,
wolno wsypywać kaszę mannę. Gotować na małym ogniu, cały czas mieszając przez ok.
5 min. Odstawić do wystudzenia.
Zimną kaszę zmiksować z jajkiem. Będzie bardzo gęsta i
lepka. Brzegiem dużej łyżki nabierać porcje kaszy, delikatnie obtaczać je w
bułce tartej i formować dłońmi małe, podłużne krokieciki. Smażymy je na
rozgrzanym oleju na złoto-brązowo z każdej ze stron. Odkładamy na papierowy
ręcznik, który wchłonie nadmiar tłuszczu.
Truskawki miksujemy, dodając cukru do smaku.
Krokieciki podajemy na ciepło lub zimno polane dużą ilością musu
truskawkowego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz