Czekoladowe ciasto w połączeniu z warstwą kremowego serka i galaretką z owocami stanowi prawdziwą pokusę dla każdego łasucha. W sam raz na upalne dni!
Ciasto:
- ¾ szklanki mąki
- ¾ szklanki cukru
- 3 łyżki kakao
- 125 g margaryny
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 jajka
- 2 łyżki wody
Masa:
- 1 naturalny serek kanapkowy typu Delikate, Turek, Twój Smak (ok. 200g)
- 50 g cukru pudru
- 3 łyżki roztopionego masła
Ponadto:
- 2 galaretki truskawkowe
- maliny lub truskawki
Margarynę,
cukier, kakao i wodę podgrzewamy przez 5 min. na wolnym ogniu, mieszając do
rozpuszczenia się wszystkich składników. Po ostudzeniu dodajemy żółtka,
miksujemy i wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszamy do
połączenia się składników. Białka ubijamy na sztywno i delikatnie łączymy z
ciastem. Dno tortownicy o średnicy ok. 22-24 cm wykładamy papierem do
pieczenia, wylewamy ciasto. Pieczemy przez ok. 30 min. w piekarniku z
termoobiegiem w temp. 180 st.C do suchego patyczka.
Serek miksujemy z cukrem pudrem i masłem, rozsmarowujemy na wystudzonym cieście. Układamy maliny lub truskawki i zalewamy je tężejącą galaretką przygotowaną na nieco mniejszej ilości wody niż zaleca producent. Chłodzimy w lodówce.
Serek miksujemy z cukrem pudrem i masłem, rozsmarowujemy na wystudzonym cieście. Układamy maliny lub truskawki i zalewamy je tężejącą galaretką przygotowaną na nieco mniejszej ilości wody niż zaleca producent. Chłodzimy w lodówce.
Ciacho cudowne. Pycha!
OdpowiedzUsuńMiłego weekendu Ci życzę!:-)
Dziekuję! I wzajemnie;)
UsuńMnie kusi i to bardzo :D
OdpowiedzUsuń