sobota, 15 czerwca 2013

CZEKOLADOWO-OWOCOWA POKUSA




Czekoladowe ciasto w połączeniu z warstwą kremowego serka i galaretką z owocami stanowi prawdziwą pokusę dla każdego łasucha. W sam raz na upalne dni!

Ciasto:
  • ¾ szklanki mąki
  • ¾ szklanki cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 125 g margaryny
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 2 łyżki wody
Masa:
  • 1 naturalny serek kanapkowy typu Delikate, Turek, Twój Smak (ok. 200g)
  • 50 g cukru pudru
  • 3 łyżki roztopionego masła
Ponadto:
  • 2 galaretki truskawkowe
  • maliny lub truskawki
Margarynę, cukier, kakao i wodę podgrzewamy przez 5 min. na wolnym ogniu, mieszając do rozpuszczenia się wszystkich składników. Po ostudzeniu dodajemy żółtka, miksujemy i wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszamy do połączenia się składników. Białka ubijamy na sztywno i delikatnie łączymy z ciastem. Dno tortownicy o średnicy ok. 22-24 cm wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto. Pieczemy przez ok. 30 min. w piekarniku z termoobiegiem w temp. 180 st.C do suchego patyczka. 

Serek miksujemy z cukrem pudrem i masłem, rozsmarowujemy na wystudzonym cieście. Układamy maliny lub truskawki i zalewamy je tężejącą galaretką przygotowaną na nieco mniejszej ilości wody niż zaleca producent. Chłodzimy w lodówce.

3 komentarze: