wtorek, 25 czerwca 2013

SYROP Z TRUSKAWEK




Pyszny domowy syrop z truskawek będący alternatywą dla popularnych kompotów. Do rozcieńczania, lub polewania deserów. Z tej porcji otrzymałam 4 małe słoiczki. Polecam!

  • 1 kg truskawek
  • 20 dag cukru
  • sok z 1 cytryny lub ½ łyżeczki kwasku cytrynowego
  • 2 szkl. wody

Truskawki myjemy i usuwamy szypułki. Zalewamy dwiema szklankami wody, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu ok. 5 min. Zostawiamy pod przykryciem na minimum 1 godz., a najlepiej na całą noc. Po tym czasie sok odcedzamy, dodajemy do niego cukier i sok z cytryny lub kwasek cytrynowy i zagotowujemy. Gorący syrop wlewamy do wyparzonych słoików lub butelek. Zakręcamy i pasteryzujemy ok. 15 min.
Do truskawek pozostałych po odcedzeniu dodajemy cukier do smaku, miksujemy i podajemy jako mus do placków lub naleśników, np. takich.

1 komentarz: