Pyszny domowy syrop z truskawek będący alternatywą dla
popularnych kompotów. Do rozcieńczania, lub polewania deserów. Z tej porcji otrzymałam 4 małe słoiczki. Polecam!
- 1 kg truskawek
- 20 dag cukru
- sok z 1 cytryny lub ½ łyżeczki kwasku cytrynowego
- 2 szkl. wody
Truskawki myjemy i usuwamy szypułki. Zalewamy dwiema
szklankami wody, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu ok. 5 min. Zostawiamy
pod przykryciem na minimum 1 godz., a najlepiej na całą noc. Po tym czasie sok odcedzamy, dodajemy do niego
cukier i sok z cytryny lub kwasek cytrynowy i zagotowujemy. Gorący syrop
wlewamy do wyparzonych słoików lub butelek. Zakręcamy i pasteryzujemy ok. 15
min.
Do truskawek pozostałych po odcedzeniu dodajemy cukier do
smaku, miksujemy i podajemy jako mus do placków lub naleśników, np. takich.
wyglada ładnie
OdpowiedzUsuń