piątek, 21 czerwca 2013

KOTLECIKI RYBNO-ZIEMNIACZANE




Przepis na te kotleciki znalazłam kilka lat temu w magazynie „Dziecko” i od tamtego czasu na stałe weszły do naszego menu. Są mięciutkie, delikatne i bardzo smaczne. A dzieci nie muszą się bać, że natkną się na ość;) Polecam nawet tym, którzy twierdzą że za rybami nie przepadają.

  • 300 g filetów z białej, morskiej ryby (np. dorsz, morszczuk)
  • 200 g ziemniaków
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki śmietany
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki lub koperku
  • 1 jajko
  • ½ łyżeczki słodkiej, mielonej papryki
  • sól, pieprz
  • bułka tarta do obtoczenia
  • olej
Rybę i ziemniaki (każde z osobna) ugotować do miękkości, najlepiej na parze. Po ostudzeniu zmiksować razem z jajkiem, śmietaną i miękkim masłem. Dodać pietruszkę lub koperek, bułkę tartą i paprykę. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Wyrobić na jednolitą masę. Dłońmi formować niewielkie podłużne kotleciki. Obtaczać je delikatnie w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju na złoto-brązowo.

1 komentarz: