Pyszne klopsiki z grilla nawiązujące do chorwackich ćevapćići,
jednak mocno spolszczone. Przepis znalazłam kilka lat temu w gazetce „Wielkie
grillowanie” i od tamtego czasu przygotowuję je prawie na każdego grilla.
Bardzo polecam!
- 60 dag mielonego wieprzowo-wołowego
- 2 średnie cebule
- 2 ząbki czosnku
- pęczek natki pietruszki
- 1 łyżeczka słodkiej lub ostrej mielonej papryki
- 1 łyżeczka majeranku
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki wody
- sól, pieprz
Cebule kroimy w drobną kostkę, czosnek przeciskamy przez
praskę a pietruszkę drobno siekamy. Łączymy z mięsem. Dodajemy olej, wodę,
paprykę, majeranek, sól i pieprz do smaku. Wyrabiamy i formujemy podłużne
kotleciki.
Smażymy na rozgrzanym grillu na złoto-brązowo ze wszystkich
stron.
Kradnę przepis, bo liczę na to, że w końcu uda się ten sezon grillowy otworzyć i że pojawi się piękna pogoda. Mam nadzieję, że bardzo szybko zaczniemy grillować, bo już nie mogę doczekać się tych potraw, na które czekam kilka miesięcy. U nas w ogrodzie grill jest bardzo często, bo korzystamy, jeśli tylko mamy okazję. Myślimy też nad zakupem nowego grilla i jeśli byśmy się zdecydowali, to na pewno kupimy sobie grill z oferty https://polgrill.pl/ . Sprawdzona firma, a potrzeba nam czegoś nowoczesnego. A jakie Wy macie grille?
OdpowiedzUsuńJuż nie mogę się doczekać, aż będziemy mieli zrobiony ogród i tego grilla. Do tego jeszcze myślimy nad tym, aby bez żadnego problemu móc kompostować jakieś resztki jedzenia. Warto wejść na stronę https://poradnik-ogrodniczy.pl/kompostowanie-w-workach-jak-zrobic-to-prawidlowo/ i tam macie szczegółowe informacje, jak się tym zająć.
OdpowiedzUsuń