wtorek, 11 czerwca 2013

PUSZYSTE BUŁECZKI PSZENNE




Puszyste, uniwersalne bułeczki pasujące niemal do wszystkiego. Piekę je bardzo często bo zawsze się udają i ładnie wyglądają. Przepis bazowy pochodzi ze strony Moje wypieki

Porcja na ok. 16 średnich bułeczek:

  • 1 szkl. letniego mleka
  • 100 g rozpuszczonego, przestudzonego masła
  • 2 roztrzepane jajka
  • 4 szkl. mąki pszennej
  • 2 łyżeczki cukru
  • ¾ łyżeczki soli
  • 24 g świeżych lub 3 łyżeczki suchych drożdży

Do posmarowania:

  • trochę mleka

Ze świeżych drożdży, cukru i odrobiny wody przygotowujemy zaczyn i odstawiamy go na ok. 10 min w ciepłe miejsce. W tym czasie w misce łączymy pozostałe składniki, wlewamy zaczyn i wyrabiamy gładkie ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 1 godz.
Kiedy ciasto podwoi swoją objętość dzielimy je na 16 równych części i formujemy bułeczki. Układamy je na blasze pozostawiając niewielkie odstępy. Odstawiamy ponownie do wyrośnięcia na ok. 30 min. Po tym czasie smarujemy mlekiem i wstawiamy do piekarnika z termoobiegiem rozgrzanego do 1800C na ok. 20 min. Studzimy na kratce.

W maszynie do pieczenia chleba:
Składniki dodajemy zgodnie z instrukcją, czyli najpierw płynne, potem sypkie i na koniec drożdże. Nastawiamy program do wyrabiania ciasta i pozostawiamy w maszynie aż do wyrośnięcia. Po tym czasie z ciasta formujemy bułeczki i postępujemy wg podanego wyżej przepisu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz