wtorek, 4 czerwca 2013

CIASTO UCIERANE Z RABARBAREM




Najprostsze! Zapamiętane z dzieciństwa. Mama piekła nam takie ciasto z wszystkimi sezonowymi owocami: truskawkami, śliwkami, rabarbarem… Ucierało się je berłem w dużej misce, którą zawsze ktoś musiał trzymać, żeby się nie przesuwała;) Fajnie powspominać, ale cieszę się że dziś mam do pomocy mikser. Raz dwa i ciacho gotowe. Żeby ciekawiej wyglądało kawałki rabarbaru powkładałam pionowo. 

  • 100 g margaryny
  • ¾ szkl. cukru
  • 3 jajka
  • 1 ½ szkl. mąki
  • 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 400 g rabarbaru
Lukier:
  • ½ szkl. cukru pudru
  • 2 łyżki wrzątku

Rabarbar obieramy i kroimy na dwucentymetrowe kawałki.
Margarynę ucieramy z cukrem na jasną, puszystą masę. Stopniowo dodajemy jajka i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.
Ciasto wykładamy na blaszkę o wym. 21 x 26 cm lub podobną wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy w nie pionowo, dość gęsto kawałki rabarbaru.
Pieczemy przez 35 min w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 1800C.
Przestudzone ciasto dekorujemy lukrem z cukru pudru roztartego z 2 łyżkami gorącej wody.

2 komentarze:

  1. Ciasta zapamietane z dzieciństwa mają wielką moc i są ZAWSZE pyszne:-).
    Miłego wtorku!:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pamiętam ciasta ucierane berłem w dużej misce, jak dobrze że teraz są miksery:)Ale miło powspominać te czasy.

    OdpowiedzUsuń