Smaczny chlebek z sezamem. Pięknie przyrumieniona skórka zachęca do jedzenia, w rezultacie czego bardzo szybko znika. Przepis z moimi małymi zmianami pochodzi z tej strony.
- 1 szkl. maślanki w temperaturze pokojowej
- ¼ szkl. letniej wody
- 1 łyżeczka miodu
- 2 szkl. mąki pszennej
- 1 szkl. mąki pszennej razowej
- 4 łyżki otrębów pszennych
- 2 łyżki ziaren sezamu
- 10 g drożdży świeżych lub 1 łyżeczka drożdży suchych
- 1 1/3 łyżeczki soli
Do posmarowania:
- 1 jajko
- sezam
Ze świeżych drożdży, cukru i odrobiny wody przygotowujemy
zaczyn i odstawiamy go na ok. 10 min w ciepłe miejsce. W tym czasie w misce
łączymy pozostałe składniki, wlewamy zaczyn i wyrabiamy gładkie ciasto.
Odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 1 godz.
Kiedy ciasto podwoi swoją objętość przekładamy je do keksówki
o wymiarach dolnych 9x23 cm lub podobnej wysmarowanej tłuszczem i wysypanej
otrębami lub bułką tartą. Możemy się też pokusić o uformowanie tradycyjnego bochenka. Odstawiamy ponownie do wyrośnięcia na ok. 30 min. Po
tym czasie smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy sezamem. Możemy też
chlebek ponacinać ukośnie przed smarowaniem.
Pieczemy w malejącej temperaturze: 10 min w 2400C,
kolejne 10 min w 2200C i ostatnie 10 min w 2000C. Na dnie
piekarnika można postawić naczynie żaroodporne z wodą.
Po upieczeniu chleb wyjmujemy z blaszki i studzimy na
kratce.
W maszynie do
pieczenia chleba:
Składniki dodajemy zgodnie z instrukcją, czyli najpierw
płynne, potem sypkie i na koniec drożdże. Nastawiamy program do wyrabiania
ciasta i pozostawiamy w maszynie aż do wyrośnięcia. Potem ciasto wykładamy do
blaszki i postępujemy tak jak powyżej.
Uwielbiam domowe pieczywo! Pyszny chlebek :)
OdpowiedzUsuń