czwartek, 6 czerwca 2013

CHLEB SEZAMOWY NA MAŚLANCE



Smaczny chlebek z sezamem. Pięknie przyrumieniona skórka zachęca do jedzenia, w rezultacie czego bardzo szybko znika. Przepis z moimi małymi zmianami pochodzi z tej strony.

  • 1 szkl. maślanki w temperaturze pokojowej
  • ¼ szkl. letniej wody
  • 1 łyżeczka miodu
  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 1 szkl. mąki pszennej razowej
  • 4 łyżki otrębów pszennych
  • 2 łyżki ziaren sezamu
  • 10 g drożdży świeżych lub 1 łyżeczka drożdży suchych
  • 1 1/3 łyżeczki soli

Do posmarowania:

  • 1 jajko
  • sezam

Ze świeżych drożdży, cukru i odrobiny wody przygotowujemy zaczyn i odstawiamy go na ok. 10 min w ciepłe miejsce. W tym czasie w misce łączymy pozostałe składniki, wlewamy zaczyn i wyrabiamy gładkie ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 1 godz.
Kiedy ciasto podwoi swoją objętość przekładamy je do keksówki o wymiarach dolnych 9x23 cm lub podobnej wysmarowanej tłuszczem i wysypanej otrębami lub bułką tartą. Możemy się też pokusić o uformowanie tradycyjnego bochenka. Odstawiamy ponownie do wyrośnięcia na ok. 30 min. Po tym czasie smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy sezamem. Możemy też chlebek ponacinać ukośnie przed smarowaniem.
Pieczemy w malejącej temperaturze: 10 min w 2400C, kolejne 10 min w 2200C i ostatnie 10 min w 2000C. Na dnie piekarnika można postawić naczynie żaroodporne z wodą.
Po upieczeniu chleb wyjmujemy z blaszki i studzimy na kratce.

W maszynie do pieczenia chleba:
Składniki dodajemy zgodnie z instrukcją, czyli najpierw płynne, potem sypkie i na koniec drożdże. Nastawiamy program do wyrabiania ciasta i pozostawiamy w maszynie aż do wyrośnięcia. Potem ciasto wykładamy do blaszki i postępujemy tak jak powyżej.

1 komentarz: