wtorek, 18 czerwca 2013

KURCZAK NA RYŻU



Bardzo lubię dania, które mogę przygotować za jednym zamachem. Tutaj pieczemy kurczaka na ryżu z warzywami. Smaki cudownie się przenikają, mięsko jest miękkie i aromatyczne a ryż bardzo smaczny. Świetnym uzupełnieniem będzie porcja sałaty w sosie winegret. Polecam!
 
  • 1,5 kg udek z kurczaka
  • 1,5 szkl. ryżu
  • 2 średnie marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1 duża cebula
  • 4 szkl. bulionu drobiowego
  • przyprawa do kurczaka
  • olej

Udka posypujemy przyprawą do kurczaka.
Marchewki i pietruszkę ścieramy na dużych oczkach tarki. Cebulę kroimy w małą kostkę i szklimy na odrobinie oleju. Dodajemy starte warzywa, mieszamy i dusimy na małym ogniu przez ok. 5 min. Wsypujemy suchy ryż, mieszamy i podsmażamy do czasu aż zrobi się lekko szklisty. Całość zalewamy bulionem i przekładamy do dużego naczynia żaroodpornego lub blaszki z piekarnika. Na wierzchu układamy udka, przykrywamy folią spożywczą i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 1900C przez ok. 1 godz. i 20 min. 10 minut przed końcem pieczenia folię zdejmujemy aby udka ładnie się zarumieniły. Danie jest gotowe gdy mięso jest miękkie, nadmiar płynu odparował, a ryż jest sprężysty.

Przepis pochodzi z gazetki „Jesienne zapiekanki” z 2009 r.

1 komentarz: