Bardzo lubię dania, które mogę przygotować za jednym zamachem. Tutaj pieczemy kurczaka na ryżu z warzywami. Smaki cudownie się przenikają, mięsko jest miękkie i aromatyczne a ryż bardzo smaczny. Świetnym uzupełnieniem będzie porcja sałaty w sosie winegret. Polecam!
- 1,5 kg udek z kurczaka
- 1,5 szkl. ryżu
- 2 średnie marchewki
- 1 korzeń pietruszki
- 1 duża cebula
- 4 szkl. bulionu drobiowego
- przyprawa do kurczaka
- olej
Udka posypujemy przyprawą do kurczaka.
Marchewki i pietruszkę ścieramy na dużych oczkach tarki.
Cebulę kroimy w małą kostkę i szklimy na odrobinie oleju. Dodajemy starte
warzywa, mieszamy i dusimy na małym ogniu przez ok. 5 min. Wsypujemy suchy ryż,
mieszamy i podsmażamy do czasu aż zrobi się lekko szklisty. Całość zalewamy
bulionem i przekładamy do dużego naczynia żaroodpornego lub blaszki z
piekarnika. Na wierzchu układamy udka, przykrywamy folią spożywczą i pieczemy w
piekarniku rozgrzanym do 1900C przez ok. 1 godz. i 20 min. 10 minut
przed końcem pieczenia folię zdejmujemy aby udka ładnie się zarumieniły. Danie
jest gotowe gdy mięso jest miękkie, nadmiar płynu odparował, a ryż jest
sprężysty.
Przepis pochodzi z gazetki „Jesienne zapiekanki” z 2009 r.
Wygląda bardzo smacznie
OdpowiedzUsuń