piątek, 28 czerwca 2013

BISZKOPT Z TRUSKAWKAMI I GALARETKĄ



Sezon truskawkowy nie może się zakończyć bez biszkoptu z galaretką. Niby zwykłe ciasto, a uwielbiane przez wszystkich znika zawsze w trybie ekspresowym. 

  • 3 jajka
  • ½ szkl cukru
  • ½ szkl. mąki
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 galaretki truskawkowe
  • truskawki
Białka oddzielić od żółtek i ubić mikserem na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier i żółtka. Mąkę i mąkę ziemniaczaną przesiać i wmieszać do ciasta na najwolniejszych obrotach miksera.
Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia (boków niczym nie smarujemy), wylać ciasto i piec w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 1700C przez ok. 25 min.
Na wystudzonym cieście ułożyć umyte i odszypułkowane truskawki.
Galaretkę rozpuścić w 750 ml wrzącej wody, przestudzić i kiedy zacznie tężeć wylać ją na truskawki. Schłodzić w lodówce.
Truskawkowy zawrót głowy 2013

4 komentarze:

  1. Też lubię takie ciasta. Nominowałam Twój blog do zabawy Liebster Blog więcej info http://flurkowekucharzenie.blogspot.com/2013/06/liebster-blog.html

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękne, uwielbiam takie coś szczególnie na lato :)

    OdpowiedzUsuń
  3. witam, czy w przepisie nie zabrakło proszku do pieczenia?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam i już odpowiadam. Nie dodaję proszku do pieczenia do biszkoptów, które rosną dzięki dobrze ubitym białkom. Robię tak od lat i biszkopty zarówno w tym przepisie, jak i przy innych ciastach lub tortach pięknie wyrastają bez dodatku proszku. Trzeba tylko uważać przy dodawaniu mąki na samym końcu, aby wymieszać ją bardzo delikatnie nie tracąc puszystości masy.

      Usuń