piątek, 28 czerwca 2013

BISZKOPT Z TRUSKAWKAMI I GALARETKĄ



Sezon truskawkowy nie może się zakończyć bez biszkoptu z galaretką. Niby zwykłe ciasto, a uwielbiane przez wszystkich znika zawsze w trybie ekspresowym. 

  • 3 jajka
  • ½ szkl cukru
  • ½ szkl. mąki
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 galaretki truskawkowe
  • truskawki
Białka oddzielić od żółtek i ubić mikserem na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier i żółtka. Mąkę i mąkę ziemniaczaną przesiać i wmieszać do ciasta na najwolniejszych obrotach miksera.
Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia (boków niczym nie smarujemy), wylać ciasto i piec w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 1700C przez ok. 25 min.
Na wystudzonym cieście ułożyć umyte i odszypułkowane truskawki.
Galaretkę rozpuścić w 750 ml wrzącej wody, przestudzić i kiedy zacznie tężeć wylać ją na truskawki. Schłodzić w lodówce.
Truskawkowy zawrót głowy 2013

5 komentarzy:

  1. Też lubię takie ciasta. Nominowałam Twój blog do zabawy Liebster Blog więcej info http://flurkowekucharzenie.blogspot.com/2013/06/liebster-blog.html

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękne, uwielbiam takie coś szczególnie na lato :)

    OdpowiedzUsuń
  3. witam, czy w przepisie nie zabrakło proszku do pieczenia?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam i już odpowiadam. Nie dodaję proszku do pieczenia do biszkoptów, które rosną dzięki dobrze ubitym białkom. Robię tak od lat i biszkopty zarówno w tym przepisie, jak i przy innych ciastach lub tortach pięknie wyrastają bez dodatku proszku. Trzeba tylko uważać przy dodawaniu mąki na samym końcu, aby wymieszać ją bardzo delikatnie nie tracąc puszystości masy.

      Usuń
  4. Dziekuje bardzo za tak latwy przepis.W srode gotuje obiad dla mojego brata i jego dzieci wiec zrobie tez ten biszkopt,jeszcze raz dziekuje .Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń