Na smaczny obiad proponuję mocno pieczarkowe zraziki
schabowe!
- 5 plastrów schabu
- 1 biała część dużego pora
- 50 dag pieczarek
- 10 dag żółtego sera
- sól, pieprz
- olej
Schab cienko rozbijamy i przyprawiamy solą i pieprzem.
5-6 pieczarek kroimy w plasterki i odkładamy, resztę
ścieramy na dużych oczkach tarki i podsmażamy na odrobinie oleju. Po
przestudzeniu doprawiamy solą i pieprzem, wykładamy po dużej łyżce na każdy
plaster schabu, rozsmarowujemy i posypujemy startym serem. Zwijamy roladki i
spinamy wykałaczkami. Podsmażamy je na oleju z wszystkich stron i przekładamy
do naczynia żaroodpornego.
Pora kroimy w półksiężyce i lekko dusimy na oleju. Wykładamy
na zrazy razem z pozostałymi plasterkami pieczarek. Podlewamy ½ szkl. wody,
przykrywamy i zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 1800C przez ok.
30 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz