poniedziałek, 24 czerwca 2013

ZRAZY ZAPIEKANE Z PIECZARKAMI I POREM




Na smaczny obiad proponuję mocno pieczarkowe zraziki schabowe!

  • 5 plastrów schabu
  • 1 biała część dużego pora
  • 50 dag pieczarek
  • 10 dag żółtego sera
  • sól, pieprz
  • olej

Schab cienko rozbijamy i przyprawiamy solą i pieprzem.
5-6 pieczarek kroimy w plasterki i odkładamy, resztę ścieramy na dużych oczkach tarki i podsmażamy na odrobinie oleju. Po przestudzeniu doprawiamy solą i pieprzem, wykładamy po dużej łyżce na każdy plaster schabu, rozsmarowujemy i posypujemy startym serem. Zwijamy roladki i spinamy wykałaczkami. Podsmażamy je na oleju z wszystkich stron i przekładamy do naczynia żaroodpornego.
Pora kroimy w półksiężyce i lekko dusimy na oleju. Wykładamy na zrazy razem z pozostałymi plasterkami pieczarek. Podlewamy ½ szkl. wody, przykrywamy i zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 1800C przez ok. 30 min.

Przepis pochodzi z gazetki „Przyślij przepis”.      

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz